Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar, Mayıs ayında, beklenenden daha az bir oranda geriledi. Bu durum, Amerikan tüketicilerinin yüksek benzin fiyatları ile başa çıkabildiğini işaret ediyor.

Nisan ayında yüzde 0.3 artan perakende satışlar, Mayıs ayında yüzde 0.2 düştü. Bloomberg'in araştırmasına göre, bu verinin Mayıs ayında yüzde 0.5 düşmesi bekleniyordu. Son bir yılın en hızlı düşüşünü gösteren oto satışlarının içerilmediği perakende satışlar ise yüzde 0.3 yükseldi.

ABD ekonomisinin yüzde 70'ini kapsayan bir unsur olan hanehalkı talebinin, petrol maliyetlerinin düşeceği ve Japonya'daki deprem felaketinin ardından oto satışlarının artacağı öngörüsüyle iyileşeceği beklentileri stokların artmasına neden oldu. Akaryakıt fiyatlarının son üç yılın en yüksek seviyesine tırmanması ve işsizlik oranının yüzde 9'a çıkmasının ardından, Limited Brands Inc. gibi mağaza zincirleri Mayı ayında analistlerin tahminlerinden daha kötü bir performans izledi.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc.'nin kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, "Tüketiciler temkinli, ancak paniğe kapılmıyorlar" dedi ve "Amerikalılar yüksek akaryakıt ve gıda fiyatlarını göreceli olarak ılımlı karşılıyor. Yılın ikinci yarısında tüketici harcamalarının arttığını görmeliyiz" şeklinde görüş bildirdi.