Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in 600 milyar dolarlık ikinci parasal genişleme programının sonuna yaklaşılmasıyla, Fed’in üçüncü bir destek programının gelip gelmeyeceği tartışmaları hareretlendi.

Fed Başkanı Ben Bernanke son mesajında QE3 olarak nitelenen yeni bir parasal genişleme programına gidilmeyeceği sinyalini vermesinin ardından, Döviz profesyonelleri de üçüncü tur bir genişlemenin olmayacağını öngördü.

Bloomberg’in döviz profesyonelleri arasında yaptığı anketin sonuçlarına göre, 600 milyar dolarlık tahvil alımı bu ay sona erdikten sonra Fed yeni bir parasal genişleme programına gitmeyecek.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 65’i, 600 milyar dolarlık ikinci tahvil alım programının Fed’in son parasal genişleme programı olacağı tahmininde bulundu.

Katılımcıların yüzde 39’u ikinci tahvil alım programının bitmesinin enflasyonu etkileyeceğini öngörürken, katılımcıların yarısı programının bitişinin enflasyonu etkilemeyeceğini tahmin etti.

Bloomberg’in anketine katılanların üçte ikisinden fazlası ise, Çin para birimi yuanın gelecekte rezerv para birimi olacağını tahmin ediyor.

Katılımcıların yüzde 32’si yuanın gelecek 5 ila 10 yılda rezerv para birimi olacağını öngörürken, yüzde 26’sı bunun olması için 10 yılın üzerinde bir zaman gerektiğini söyledi.

Amerikan Merkez Bankası krizden çıkış için ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla sıfır faiz ve tahvil alım programları ile bilançosunu 2,8 trilyon dolara yaklaştırdı.