Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak ve dengeyi sağlamak için parasal sıkılaştırmalara devam ediyor. Çin'in sıkı para politikasını daha da agresif hâle getireceğine ilişkin spekülasyonlar da Çin'deki hisseleri aşağı çekti. Çin Şanghay Bileşik Endeksi 1 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Industrial Bank Co., Çin Merkez Bankası'nın bankaların munzam karşılıklarını artırmasının ardından yüzde 1.6 düştü. Çin'in en büyük imar şirketi China Vanke Co., Standard&Poor's'un ülkedeki emlak şirketlerinin görünümünü negatife çekmesinin ardından yüzde 1.2 değer kaybetti.

Piyasaların enflasyonun normalleşmeye başladığına ilişkin bir sinyal aradığını söyleyen Hamon Investment Group'un CEO'su Hugh Simon, "hükümetin sıkılaştırma önlemlerinin işe yaradığını görmek istiyoruz" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 2,716.80 puana gerileyerek, 9 Haziran'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. CSI 300 Endeksi de Şanghay Endeksi'nin peşinden gitti ve yüzde 0.5 düşüşle 2,979.35 puandan işlem gördü.

Şanghay Bileşik Endeksi, dün Çin'den gelen ve ekonomistlerin beklentisinin üzerinde gerçekleşmiş olan Mayıs ayı sanayi üretim verilerinin ardından yüzde 1.1 artış kaydetmişti.

Çin'de enflasyon, Mayıs'ta yüzde 5.5 hızlanarak 34 ayın zirvesine çıktı. Enflasyon haberinin ardından bankaların kapanmasını bekleyen Çin Merkez Bankası,  kapanışın ardından munzam karşılık oranlarında 50 baz puanlık artışa gitti.

Çin, 2010'dan bu yana 11 kez munzam karşılıkları, 4 kez de faizleri artırdı.  China Daily gazetesinin haberine göre, Çin'in yakın zamanda yeni bir faiz artışına gitmesi bekleniyor.