Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley Asya'nın yönetim kurulu başkanı Stephen Roach, küresel büyümeye ilişkin uyarıda bulunarak, dünyanın önünde yıllar sürecek bir büyüme endişesi olduğunu söyledi. Roach, toparlanmanın durağan ilerlediğini, periyodik şoklara karşı ise direncin düşük olduğunu belirtti.

"Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda büyümeye ilişkin korkular artmıştı" diyen Roach, bunun bu sene de tekrarlandığını ve önümüzdeki yıllarda da devam edebileceğini ifade etti.

Nisan ayında hisse senetleri, ABD'deki yüksek işsizlik oranları ve konut piyasasının düşüşü, Yunanistan'daki temerrüd riski ve Japonya'nın deprem sonrasındaki sorunlarıyla sert düşüş kaydetti. Salı günü Çin'den gelen olumlu sanayi üretim rakamları ve ABD'de mağaza satışlarının beklentinin altında düşüş kaydetmesi, yatırımcılara bir miktar nefes aldırdı.

Zayıf bir toparlanmanın, piyasaları kısa vadeli şoklara karşı dirençsiz hâle getirdiğinin altını çizen Roach, "petrol fiyatlarındaki yükseliş, ABD'deki konut piyasasındaki gerileme ve Euro Bölgesi'ndeki borç krizi devam ederken, bu şokların etkisi daha sert hissediliyor" dedi.

Euro Bölgesi liderleri hâlen daha Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya çalışıyor. Salı günü Brüksel'de biraraya gelen liderler, Avrupa Merkez Bankası'yla ters düşerek bir uzlaşma sağlamayı başaramadı.