Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan'ın başbakanı George Papandreou'nun kurtarma paketinde yeniden düzenlemelere gitmeye çalışacağına yönelik endişeler, euroyu zayıflattı. Euro, dolar ve yen karşısında değer kaybederken, Japon yeni karşısında 3 haftanın en düşük seviyesinin yalnızca yüzde 0.3 uzağında seyretti.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, İrlanda'nın tahvil sahiplerinden de ülkenin zararını üstlenmesini talep edeceğine yönelik spekülasyon üzerine rekor düşük seviyeye yaklaştı. Asya'daki hisselerin de küresel piyasalardaki düşüş trendini izlemesinin ardından güvenli varlık arayışı arttı; Avustralya doları da ABD doları karşısında 3 haftanın en düşük seviyesinin yüzde 0.6'lık bandında hareket etti.

Piyasalarda Yunanistan'a ilişkin endişelerin hakim  olduğunu hatırlatan JP Morgan Chase&Co.'nun yönetici direktörlerinden Matthew Brady, euroyu zor bir yolun beklediğini, satışlarda artış öngördüklerini ifade etti.

Euro, yen karşısında 114.88'den işlem gördü. Euro/Yen paritesi dün gün içinde 114.56 yene kadar gerileyerek, 26 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etmişti. Avrupa'nın ortak para birimi, dolar karşısında ise 1.4181'den 1.4194'e yükseldi. Euro, İsviçre frangı karşısında 1.2093'ten önce 1.2004'e kadar düştü; ardından bir miktar toparlanarak 1.2120'e yükseldi.

Avustralya doları ise ABD doları karşısında 1.0577'den 1.0583'e yükseldi. Parite gün içinde 1.0521 seviyesine kadar geriledi ve 26 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetti.