Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri ikinci gün üst üste değer kaybetti ve bölgenin borçlanma kağıtlarının sigorta maliyetleri (CDS) altı ayın en yüksek seviyesine yükseld. Euro ise, borç krizi yaşayan Yunanistan'ın temerrüde düşeceği endişelerinin artmasının ardından, yen karşısında son üç haftanın en düşük seviyesine yaklaştı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 12:42'de, yüzde 1.5 aşağıda seyrediyordu ve son iki haftanın en guvvetli kaybını yaşamaya hazırlanıyor. Standard & Poor's 500 endeks vadeli kontratı yüzde 0.3 yükseldi. Dün yüzde 1.2 düşerek 114.80 yen seviyesine inen euro, bugün 114.90 seviyesi yakınlarında seyrediyor. Petrol son bir ayın en düşük seviyesinden yükselirken, bakır ve kalay ikinci günde de değer kaybetti.

Yunanistan Başbakanı George Papandreu, dış yardımın alınabilmesi için uygulanması planlanan kemer sıkma politikalarına yönelik protestoların artmasının ardından, Kabinn'yi yenileyerek güven oylamasına gidecek. Küresel hisse senetleri dün, Yunanistan'ın temerrüdünün, tıpkı 2008'de Lehman'ın batışının ardından olduğu gibi, tüm dünyada kredi piyasalarını kilitleyeceği endişeleri ile, son üç yılın en hızlı düşüşünü gösterdi.

Guggenheim Partners LLC'nin New York ofisinden Scott Minerd, "Önemli konu, Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin ya da borçlarının yeniden yapılandırılmasının Avrupa için Lehman benzeri bir durum meydana geirebileceği ve sorulan soru, politika yapıcıların bunu uçurumun kenarına getirip getşrmeyeceği" dedi ve "Eğer politika yapıcıları konserve kutusunu yokuş aşağı tekmelemeye devam ederse, bir felaketle karşılaşacağız" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığın beşin üzerinde hisse değer kaybetti ve endeks 21 Mart'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.