Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'daki temerrüt riskinin ve krizin diğer ülkelere sıçrayacağına yönelik endişelerin artmasıyla, euro, AB liderleri görüşmesinin öncesinde yen ve dolar karşısında değer kaybetti.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, Lüksemburg başbakanı Jean-Claude Juncker'ın, yatırımcıların Yunan varlıklarını azaltmasının sonuçlarının ağır olabileceğini söylemesi üzerine, yen ve dolara karşı değer kaybetti. Yunan başbakanı George Papandreou, kemer sıkma programları konusunda dün hükümetin desteğini alamamasının ardından bugün yeni bakanlar kurulunu açıklayacak. Avustraltya doları da Asya Borsalarının aşağı yönlü seyrinden etkilenerek, ABD doları karşısında geriledi.

Yunanistan'a verilecek kurtarma paketinin, ülkenin kemer sıkma politikalarını uygulayabilme kapasitesine bağlı olduğuna dikkat çeken Westpac Banking Corp.'un Döviz stratejistlerinden Robert Rennie, "bu durum euronun yükselmesini de önleyecek" dedi.

Euro, yen karşısında 114.56'dan 114.09'a gerileyerek, bu haftaki kayplarını da yüzde 1'e genişletti. Avrupa'nın ortak para birimi euro, dolar karşısında yüzde 0.4 kayıpla 1.4152 seviyesinden işlem gördü. Euro/Dolar paritesi bu hafta toplamda yüzde 1.4 değer kaybetti. ABD doları, yen karşısında ise 80.63'ten 80.62'ye geriledi.

Almanya başbakanı Angela Merkel ve Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy, bugün Yunanistan'ın kurtarma paketini görüşmek üzere Berlin'de biraraya gelecek. AB maliye bakanları ise 14 Haziran'daki toplantılarında Yunanistan konusunu 19 Haziran'da yeniden değerlendireceklerini açıklamıştı.