Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, bu yılın en büyük 5 günlük düşüşünü kaydetmesi üzerine değer kaybetti. Yunanistan'ın temerrüde düşeceğine yönelik endişeler, daha riskli olan gelişmekte olan ülke varlıklarının talebini azalttı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, deniz aşırı ülkelerdeki yatırımcıların bu hafta aldıklarının 1.5 milyar dolar üzerinde Güney Kore, Tayvan ve Tayland varlığı satmasının etkisiyle, son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa Birliği maliye bakanları, Almanya'nın Yunanistan'ın kurtarma paketine tahvil sahiplerinin de dahil edilmesi önerisinde anlaşamadı.

Deutsche Bank AG'nin Döviz stratejistlerinden Mirza Baig, Asya paralarındaki düşüşün en büyük sebebinin Avrupa'daki borç krizi olduğunu söyledi.

Endonezya rupisi bu hafta ABD doları karşısında yüzde 0.9 değer kaybederek 8,598 seviyesine geriledi. Malezya ringgiti yüzde 0.8 kayıpla 3.0465'e, Filipin pezosu ise yüzde 0.7 gerilemeyle 43.600'e düştü.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.1 değer kaybetti ve 117.85 puan oldu. Bu rakam, 26 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine işaret ediyor.

Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının başkanı Jean-Claude Juncker'ın açıklamalarının ardından euro, 2. haftasını da aşağıda sonlandı. Juncker, yatırımcıların Yunan varlıklarını azaltmasının, krizin Avrupa ülkelerine sıçrama ihtimalini artıracağını söyledi.