Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin bugün Yunanistan'ı temerrüdden kurtarmak amacıyla yapacakları toplantı öncesi, Asya piyasalarında euro yen karşısında üçüncü gün de düşüşünü sürdürürken, hisse senetleri, 2004 yılından bu yana en uzun süreli düşüş süreci olan, yedi hafta üst üste düşüş gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Avrupa ortak para birimi, Tokyo saati ile 15:22'de, yen karşısında yüzde 0.4 düşerek 114.19 yene gerilerken, dolar karşısında yüzde 0.3 düşüşle 1.4162 dolar seviyesine indi.. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düştü ve beş günlük düşüşünü yüzde 2.2'ye genişletti. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı fazla bir değişiklik göstermezken, Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 0.5 geriledi.

Fed'in eski başkanlarından Alan Greenspan, Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin nerdeyse kesin olduğunu ve bu durumun ABD'yi resesyons sürükleyebileceğini söyledi. Euro Bölgesi maliye bakanları başkanı Jean-Claude Juncker ise, sorunun diğer ülkelere sıçrama riskine dikkat çekti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yunanistan'ı kurtarma paketini görüşecek. Yunanistan Başbakanı George Papandreu ise yeni kabinesini açıklayacak.

Hong Kong'da JPMorgan Asset Management'tan Geoff Lewis, "Şu anda, politika tenekei yokuş aşağı tekmeliyor gibi görünüyor ve piyasalar nihayetinde yorulabilir" dedi ve "Büyük çoğunluğumuz, bir noktada, temerrüd ya da yapılandırma bekliyor. Yumuşak bir temerrüd yapılacak doğru şey olabilir" şeklinde görüş bildirdi.