Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FX Concepts LLC., Yunanistan'ın borç krizine ilişkin endişelerle eurodaki zayıflamanın, Avrupa'nın ortak para birimindeki düşüşün yalnızca bir başlangıç olduğunu belirterek, eurodaki düşüş trendinin devam edeceğini söyledi. FX Concepts, euronun dolar karşısında Kasım'a kadar 10 ayın en düşük seviyesine gerileyebileceğini öngördü.

Euro son iki gün içerisinde yüzde 1.9 değer kaybederken, aylık zirvesinden ise yüzde 3.6 geriledi. Euro/Dolar paritesi 7 Haziran'da 1.4697 ile bu ayın en yüksek seviyesini kaydetmişti. Avrupa'nın ortak para birimi, AB liderlerinin Yunanistan'a ilişkin bir uzlaşı sağlayamamasının ardından borçlanma maliyetlerinin yükselişinin etkisiyle, 1.4074 dolar seviyesinden 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Yunanistan'da durumun kötüye gittiğini söyleyen FX Concepts'in yönetim kurulu başkan yardımcısı Jonathan Clark, "şu noktada Yunanistan'ın borçlarının yeniden düzenleme adı altında, yeniden yapılandırılması kaçınılmaz. Yunanistan'da kemer sıkma programları da henüz onaylanmadı" dedi.

Euro dün dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybederek önce 1.4074 seviyesine geriledi; ardından kayıplarını yüzde 0.2 ile sınırladı. Avrupa Birliği ve IMF'nin 5. dilim ödemelerine ilişkin endişeler de dün euroda aşağı yönlü baskı oluşturdu. Euro, önceki gün de yüzde 1.8 değer kaybetmişti.

Avrupa'nın ortak para birimi bu yıl dolar karşısında 4 Mayıs'ta 1.4940 seviyesinden zirveyi test etmişti.

Yunanistan'da 2 yıllık tahvillerin getirisi, başbakan George Papandreou'nun kemer sıkma politikaları için gereken desteği alamayacağına ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 30'un üzerine çıktı.