Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kırgızistan hükümeti, petrol ürünlerinin ihracatını yasakladı.

Başbakan Almazbek Atambayev'in, iç talebin karşılanması için benzin ve motorinin ihracatının 6 ay süreyle yasaklanmasını öngören kararnameyi imzaladığı belirtildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ilgili bakanlıklar, Avrasya Ekonomik Topluluğu (EVRASEZ), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Yürütme Komitesi ile Dünya Ticaret Örgütü;nü (DTÖ), Kırgız hükümetinin aldığı kararı konusunda bilgilendirecek. Milli İstihbarat Komitesi, Gümrük Komitesi, Mali Polis ve Sınır Birliklerine, petrol ürünleri kaçakçılığının engellenmesi talimatı verildi.

Rusya'nın bazı bölgelerinde geçen Nisan ayında benzin sıkıntısı ortaya çıkması üzerine Rus hükümeti, önlem olarak 1 Mayıs'tan itibaren, benzin ihracatı üzerindeki vergi oranını artırarak üretici firmaların benzini yurt dışı yerine iç piyasaya satmalarını sağlamaya çalışmıştı.

Bu kararın ardından, Tacikistan'daki yüksek akaryakıt fiyatları yüzünden Kırgızistan'dan bu ülkeye yönelik satışlarda artış görülmesi üzerine güney eyaletlerinde akaryakıt açığı oluşmuştu.