Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JP Morgan Chase&Co. ve Nomura Holdings'in tahminlerine göre, Yunanistan'daki borç krizi kötülese dahi euro sıçrama yapacak.

17 ülkenin para birimi olan euroda, bölge liderlerinin Yunanistan'a ilişkin bir çözüm bulmakta gecikse dahi, dolar ve yene karşı değerlenme bekleniyor.

Jean-Claude Trichet dahil, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, Almanya'nın Yunan tahvillerinin vadesini uzatma planlarına karşı çıkarken, yatırımcılar tarafından gönüllü yeniden yapılandırmaya daha olumlu bakıyor. Yunanistan'ın temerrüde düşmesi, ülkenin AMB'nin acil durum fonlarından yararlanmasına zarar vereceği gibi, Euro Bölgesi ve Euro'ya da zarar verebilir.

JP Morgan araştırmacılarından Tohru Sasaki, siyasilerin önümüzdeki hafta planlarda, yatırımcıları Yunanistan'ın borçlarını yüklenmesine zorlamak gibi önemli bir değişikliğe gitmediği sürece, piyasaların sakinleşeceğini belirtti. Sasaki, küresel büyümeye ilişkin endişelerin ise dolar ve yeni baskılamaya devam edeceğini ifade ederek, Euro/Yen'de 120 seviyesine ulaşılacağını öngördü.

Euro, dolar karşısında 1.4204'ten 1.4200'a geriledi. Parite dün 1.4074 seviyesinden 26 Mayıs'tan bu yana en düşük düzeyine işaret etmişti. Euro/Yen ise 114.56'dan 114.52'ye geriledi.

Citigroup Inc. ve FX Concepts LLC ise dün, eurodaki düşüşün devam edeceğini söylemişti.