Yunanistan'a yardım çıkacak mı?
Yunanistan'ın borç sorununu görüşmek için Lüksemburg'ta bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanları'ndan henüz ne 5. dilim ne de ikinci kurtarma paketine ilişkin bir karar çıkmadı
Lüksemburg’da toplanan Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan konusunda hâlâ bir anlaşmaya varamadı. Beklentinin, bakanların 12 milyar euroluk ödemeyi serbest bırakacağı yönünde olmasına rağmen bakanlar, Yunanistan'ın 5. dilim ödemesinin yapılması için ülkenin daha fazla kemer sıkma programı yapacağına dair bir taahhüdünü bekleyecek.
Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Temmuz'un ortalarına doğru Avrupa Birliği ve IMF'nin geçen yıl verilen 110 milyar euroluk yardımının 5. diliminin ödeneceğinin tahmin edildiğini söyledi. Ancak, tüm bunlar Yunan Hükümeti'nin 28 milyar euroluk harcama kesintilerini ve ekonomik reformlarını onaylamasına bağlı.
Bakanlar, 2. kurtarma paketinin de şartlarını görüşmeye devam ediyor.
İLK GÜNDEN KALANLAR: YARDIM DEĞİL; NASİHAT
Görüşmelerin ilk gününde bakanlar yardım paketi yerine nasihatler konusunda anlaştı ve Yunanistan başbakanı George Papandreou hükümetine de baskılarını artırarak, “bütçe kesintilerini hayata geçirin” mesajı gönderdi.
Euro Grup Başkanı ve Lüksemburg başbakanı Jean-Claude Juncker, ay sonuna kadar Yunanistan'ın tüm taahütlerini yerine getirdiğini görmek istediklerini belirtti. Juncker, AB ve IMF’nin 110 milyar euroluk yardım paketinden yararlanmaya devam etmek için 28 milyar euroluk ek kemer sıkma politikasını geçirmesini istedi.
AB ve IMF'nin 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 5'inci dilimi, 3,3 milyar eurosu IMF’den olmak üzere 12 milyar eurodan oluşuyordu.
YUNAN HALKI SESLENİYOR: "VATAN HAİNLERİ"
Diğer yandan ülkedeki kemer sıkma politikalarına karşı çıkanların yürüttüğü protestolar tüm sokağı dolduruyor.
Birçok eylemci ellerinde Yunan bayraklarıyla parlamentonun önünde toplanarak, hükümeti "hırsız" ve "vatan haini" olmakla itham etti.
Yunan halkının kemer sıkma politikalarına karşı aldığı tavır, Avrupa Birliği ve IMF'nin kararsızlığında önemli rol oynuyor. Halkın bu karşıtlığında, hükümetin ülke içinde işbirliği yapamayacağından korkan liderler, Yunanistan'ın borç krizinde kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için birçok alanda uzlaşı sağlaması gerektiğine inanıyor.