Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz'in Nisan ayından yardım çağrısında bulunmasının ardından, krizin yayılma riskinden uzaklaştığı düşünülen İspanya, yerel yönetimlerin borçlanma konusunda zorlanmaları ve Avrupalı liderlerin Yunanistan konusunda anlaşmaya varamamaları sonucu, tekrar endişe konusu olmaya başladı.

Yatırımcıların 10 yıl vadeli Alman tahvili tutmak yerine aynı vadede İspanya tahvili bulundurmak için istedikleri ekstra faiz, Yunanistan'ın temerrüd riskinin artmasına bağlı olarak, Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. İspanya borçlanma kağıtlarına yöneli talep, merkez bankasının bölgesel yönetimlerin finansmanının kötüleştiğini gösterev verilerinin açıklanmasından bir hafta sonra, dünkü altı ay vadeli bono ihalesinde düştü.

Portekiz'in kurtarılmasından bu yana ebkleyişler değişti ve İspanya'nın borçlanma maliyeti Alman kağıtlarına oranla düştü. İspanya tahvilleri, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun kemer sıkma tedbirlerinin ülkeyi diğer sorunlu ülkeler olan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'den ayırması ile birlikte yüzde 2.5 değer kazanmıştı.

Londra merkezli M&G Investments'tan fon yöneticisi Michale Riddell, "Daha uzun vadeli pozisyonlara bakarsanız, görüntü oldukça kötü" dedi ve "Piyasalar, İspanya ile diğer sorunlu üç küçük ülke arasındaki farka bakıyor. Bu fark, bir yanılsama olabilir" yorumunda bulundu.

Güneybatıdaki Galiçya'dan Akdeniz kıyısındaki Katalonya'ya kadar İspanya'nın 17 bölgesi, ülke harcamalarının yüzde 33'ünğ ve kamu çalışanlarının yüzde 50'sini kapsıyor. Merkez bankasının geçen hafta açıkladığı verilere göre, bu bölgelerin toplam borçlarının GSYİH'ye oranı, önceki çeyrekteki oran olan yüzde 10.8'den yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.4'e çıktı.