Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizinin bankaları da tehdit ettiğini belirterek uyarıda bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bu durumun Euro Bölgesi'nde finansal istikrar için de bir "kırmızı alarm" olduğunu belirtti.

Avrupa Sistematik Risk Kurulu'nun toplantısının ardından konuşan Trichet, "bence bu kırmızı alarm" dedi. Trichet, kurulun çalışmalarının, "borç krizi ve bankalar arasındaki ilişkinin, Avrupa Birliği'nin önündeki en büyük ve en önemli  risk olduğuna" işaret ettiğini söyledi.

Risk Kurulu'nun da başkanlığını yürüeten Trichet, 2. kurtarma paketini hazırlamaya koyulan Avrupa hükümetlerinin, Yunanistan'daki sorunu tartışmadığını belirtti.

AB, 2008'deki Lehman Brothers olayının yinelenmesini önlemeye çalışıyor. Avrupalı hükümetler, bankaları desteklemek üzere kenara 5 trilyon dolar ayırmış durumda.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas SA ve rakipleri Societe Generale ve Credit Agricole'un, Yunanistan'daki yatırımlarından ötürü notlarının düşürülebileceğini söylemişti. Fitch Ratings ise Alman bankalarının benzer riskler altında olabileceğini belirtmişti.