Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Avrupa borç krizinin olası olumsuz etkileri ve ABD'de işsizlik başvurularının beklenenden kötü çıkması sonrası değer kaybetti. Bunun etkisi ile, Staandard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi ikinci günde de aşağı yönde hareket etti.

JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup Inc., Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin, borç krizinin bankalara sıçrama tahdidinin bulunduğunu söylemesinin ardından yüzde 1.3 değer kaybetti. Chevron Corp. and Alcoa Inc., yükselen doların emtia grubunda düşüş getirmesi sonucu yüzde 2.4'ün üzerinde düşüşler gösterdi. En büyük ek sağlık sigortası şirketi Aflac Inc., Avrupa bankalarından kaynaklanan 610 milyon dolarlık zararı karşılamak için tahvil satmayı planlamasının ardından yüzde 2.1 geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.4 düşerek, New York saati ile 09:34'te 1,269.26 puana geriledi. Bu düşüş sonucu, bu yıl şimdiye dek yüzde 1'lik bir kazanç gösteren endeksin bu kazancı tehdit altında. Dow Jones Endeksi ise 160.26 puan ya da yüzde 1.3 düşüşle 11,949.41 puana geriledi.

Columbus, Ohio'da Huntington Asset Management CEO'su Randy Bateman, "Aşırı cesaret kırıcı bir durum" dedi ve "QE'nin ve istihdam artırma ve ekonomiyi sağlamlaştırmanın sonuna geldik. Asıl tedavi Yunanistan'ın kurtarılması değil. Yunan kağıtları tutan bankaların kurtarılması. Eğer insanları bankalarının batacağını düşünmeye yöneltirseniz, bu durum daha fazla sorun yaratır" şeklinde görüş bildirdi.