Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türk bankacılık sektörünün finansal istikrardan yana olduğunu, bunda en ufak bir şüphe bulunmadığını bildirdi.

TBB üyesi banka yöneticilerinin katılımıyla basına kapalı gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısı sonrasında gazetecilere açıklama yapan Aydın, tüm yönetim kurulu toplantılarında olduğu gibi bugün de güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdiklerini, ekonomik gelişmelerin sektöre etkilerini enine boyuna tartıştıklarını anlattı. Aydın, şöyle konuştu:

''Türk bankacılık sektörü, finansal istikrardan yanadır. Bunda en ufak şüphesi bulunmamaktadır. Otoritenin aldığı ekonomiyi düzenleyen, yetkililerin aldığı yüzde 25'lik kredi büyümesine sektör olarak uyacağız. Buradaki asıl ölçü, yapmamız gereken husus, yılbaşından bu yılın sonuna kadar olan kredi artışıdır. Bazı medya organlarında geçen seneye kıyasla, nisan-nisan, mart-mart gibi oranlar görüyoruz. Bu oranlarda kredi çok büyümüş gibi gözüküyor.

Aslında biz bankacılıktaki kredi genişlemesine, bugün geldiğimiz noktaya baktığımız zaman yıl sonu itibariyle yüzde 25'lik kredi büyümesinin daha üstünde bir büyümeyle yılı tamamlamayacağımızı, daha değişik bir ifadeyle yüzde 25'lik kredi büyümesine uyulacağını gördük. Burada bir konsensüs, bir birlikteliğimiz var. Bunun kamuoyuna bu şekilde yansıtılmasını arzu ediyoruz.''

Aydın, sektöre ilişkin düzenlemelerin doğru olduğunu, ancak bunların bütüncül bir politika içinde yapılmasını daha çok arzu ettiklerini kaydetti.

Aydın, TBB'nin yönetim kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kararına ilişkin sorular üzerine, Merkez Bankasının ve BDDK'nın düzenlemeler yaptığını hatırlatarak, bunları olumlu bulduklarını ve yapılması gerektiğini kabullendiklerini söyledi. TMSF'nin de bir düzenlemesinin olacağına değinen Aydın, şöyle devam etti:

''Biz düzenlemelerin doğru olduğunu söylemekle birlikte, bunların bir bütüncül politika içinde yapılmasını daha çok arzu ediyoruz. Yani benim de Genel Müdürü olduğum banka dahil, ağırlıklı bizim yabancı ortaklarımız, hissedarlarımız var. Borsaya açık şirketleriz. Dolayısıyla geleceğe yönelik bizim zaman zaman müşterilerimizle görüşmelerimiz oluyor. 'Türkiye'deki düzenlemelerle ilgili gelecekte yeni şeyler olacak mı?' diye bize sorduklarında, biz bilinen hususları zaten kendilerine arz ediyoruz. Bir belirsizlik ortamı doğmaması açısından bütüncül olarak açıklanırsa çok daha iyi olur kanaatindeyiz. Yani yüzde 25'lik bir düzenleme yapıldı. O düzenlemeye uyduğumuzu ifade ettik. Arkadan BDDK'nın yaptığı düzenlemeleri de doğru bulduğumuzu ifade ediyoruz. Ama ikisi birden yapılabilir miydi, onu işin doğrusu biz de bilmiyoruz. Ancak farklı farklı yapıldı.''

BDDK'nın son yaptığı düzenlemelerin ihtiyaç kredilerine yönelik olduğunu anımsatan Aydın, ''Daha önce normal birinci gruptaki ihtiyaç kredileri için ve ikinci gruptaki krediler için ayırdığımız karşılıklarda, şimdi yeni düzende, bir kredi birinci gruptan ikinci gruba giderse veya kredinin vadesi yenilenirse orada bize ek müeyyideler getirdi. Karşılıklar, bizim karlılığımızı etkileyen bir unsur ama bilançomuzun pasifinde olacağı için bunu nihai anlamda bankanın içinde kalan bir öz kaynak olarak görüyoruz'' şeklinde konuştu.