Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB Ekonomi Komiseri Olli Rehn, zirve öncesinde yaptığı açıklamada, AB liderlerinin Atina'ya orta vadeli mali istikrar ve özelleştirme programının Haziran sonuna kadar onaylanması gerektiği mesajını vereceklerini söyledi.

Rehn, "Diğer Avrupalıların yardımı için öncelikle Yunanistan kendisine yardım etmeli. İşin özeti budur" dedi.

Olli Rehn, üzerinde çalıştıkları Yunanistan'a ikinci kurtarma paketinde, ellerinde Yunan tahvilleri tutan özel bankaların gönüllük esaslı vade uzatmayı kabullenmelerinin önemli bir unsur olduğunu belirtti.

Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grubu Başkanı Jean Claude Juncker ise Yunanistan'ın sorumluluklarına sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak "Tüm şartlar karşılanmalı. Eğer siz tüm bunların yerine getirilmesini istiyorsanız kimsenin B planına inanmasına izin veremezsiniz. Ve gerçekte B planı yoktur" şeklinde konuştu.

Juncker, zirveye girişinde basına yaptığı açıklamada "Eğer Yunanistan gerekeni yaparsa biz de gerekeni yapacağız. Bu bir tehdit değil, sadece çabalarımızı sürdürdüğümüzün ispatı" dedi.

Hollanda Başbakanı Mart Rutte ise "Yunanistan'ın liderleri ve vatandaşlarından tehdidi göğüsleyerek gerekeni yapmalarını isteyeceğiz. Bölünmemiş, hedefe odaklanmış ve bütünüyle kararlı bir millet yalnız bırakılmaz" ifadesini kullandı.

Geçen yıl Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ortaklığında 110 milyar euroluk paketle 'kurtarılan' Yunanistan, iflastan kurtulabilmek için zamanla yarışıyor.

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, hafta başında Lüksemburg'da yaptıkları toplantıda, paketin 12 milyar euroluk 5'inci kredi dilimini serbest bırakmak için Yunanistan'ın 50 milyar euroluk özelleştirme programı ve 28 milyar euroluk kemer sıkma önlemlerinin parlamentoda onaylanmasını şart koşmuştu. AB liderlerinin de bundan geri adım atması beklenmiyor.

350 milyar euroluk kamu borcuna sahip Yunanistan'ın 12 milyar euroluk acil ihtiyacı karşılansa bile 110 milyar euroluk paketin yetersizliği nedeniyle ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyuluyor. Ekonomistler, Euro Bölgesi maliye bakanlarının 11 Temmuz'daki toplantısında onaylanması beklenen yeni paketin en az 120 milyar euro büyüklükte olacağını belirtiyor.