Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'daki borç krizine bir çözüm bulmak üzere biraraya gelen Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel'deki toplantılarını sonlandırmasından öncesinde euro, dolar karşısında 3. haftasını da aşağıda tamamlamaya yöneldi. Euro/Dolar daki aşağı yönlü trend, son 4 ayın en uzun süreli değer kaybına işaret ediyor.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, bugün açıklanacak olan ve olumsuz gelmesi beklenen Almanya'daki işgücü güven anketinin öncesinde, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında değer kaybetti. ABD doları ise yine bugün yayınlanacak ve ilerleme kaydettiği düşünülen Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri öncesinde değer kazandı ve yen karşısında ilk kazançlı haftasına yöneldi. Tayvan doları ise ülkenin ihracat siparişleri ve sanayi üretiminin Mayıs ayında artış kaydetmesinin ardından bu haftayı yukarıda tamamlıyor.

6 aylık görünüme bakıldığında euronun düşük seviyelerde seyrettiğini hatırlatan Sidney'deki CMC Markets'ın stratejistlerinden Michael McCarthy, piyasaların en büyük sorunlarından biri olan Yunanistan'daki borç krizine ilişkin sorunların çözülmesinin aylar, hatta yıllar alacağını ifade etti.

Euro bugün ABD doları karşısında 1.4256'dan 1.4254'e geriledi ve haftalık kayıpları yüzde 0.4'e ulaştı. Euro/Yen paritesi de düşüş kaydederek 114.70 yenden işlem gördü. Dolar, yen karşısında bu hafta yüzde 0.5 değerlenerek 80.51 seviyesine çıktı.

Avrupa'daki maliye bakanları 3 Temmuz'da Yunanistan'ın 5. dilim ödemesinin yapılıp yapılmayacağını açıklayacak.