Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, yatırımcıların güçlü ham madde talebi beklentileri sürdürmesiyle birlikte ham petrol ve bakıra gelen alımların öncülüğünde, son dört ayın en düşük seviyelerinden yükseldi.

24 emtiadan oluşan Standard & Poor’s GSCI Endeksi yüzde 1 yükselerek 655.20 puana ulaştı. Endeks dün, Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol stoklarını piyasaya süreceğini açıklaması sonrası petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 3.62lık bir gerileme yaşamıştı. Petrol New York'ta yüzde 1.5 yükselirken, Bakır Londra'da yüzde 1.2 ve mısır Chicago'da yüzde 1 arttı.

Tokyo'da Astmax Co. Ltd.'den fon yöneticisi Tetsu Emori, "Emtia grubunda beklentim yukarı yönlü ve düşüşü bir alım şansı olarak görüyorum" dedi ve "Endeks dün 11 Mayıs'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve 648.75 ile 8 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli ham petrol kontratı, 1.32 dolar yükselerek varil başına 92.34 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:10'da 92.22 dolara geldi. Kontrat dün 91.02 dolara kadar inerek 18 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Ancak fiyatlar halen geçen yıla göre yüzde 21 yukarıda.

Credit Suisse AG'nin Zürih ofisinden emtia araştırma müdürü Tobias Merath, "Petrol artık pahalı görünmüyor" dedi ve küresel talep büyümesinin üçüncü çeyrekte günlük 1 milyon varilin üzerinde olabileceğini sözlerine ekledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Libya'daki olaylardan dolayı azalan petrol arzını karşılamak için, 30 gün boyunca stoklarından günlük 2 milyon varili piyasaya süreceğini duyurdu. Bununla birlikte, Paris merkezli kuruluş tarihinde üç kez stoklarını kullanıma açtı.