Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Şehir yaşantısında değişen mobilite ihtiyacını karşılamak için geliştirilen araç paylaşım ekosistemi dünya genelinde hızla büyüyor.

Gündem Teknoloji programına konuk olan GetirAraç CEO’su Emre Ayyıldız, düşük maliyeti, çevreci yaklaşımı ve sosyalleşmeyi sağlaması açısından özellikle gençlerin paylaşım ekosisteminin en iyi kullanıcıları olduklarını söyledi. Emre Ayyıldız “Paylaşım ekosistemi, dünya genelinde çok hızlı büyüyor. Ekosistemin hızlı büyümesinin nedenleri, kullanıcıların bu sistemleri ekonomik bulmaları, sosyalleşmeyi sağlaması ve çevreci yaklaşım. Mülkiyet edinimi pandemi sonrası zorlaştı, bu da orta sınıfı bu tarz uygulamalara yöneltti.” dedi.

Paylaşımda olan her araç, yıllık 4 tonun üzerinde karbon salınımını azaltıyor

Paylaşımdaki araçların karbon salınımındaki etkisini Ayyıldız “Dünya genelinde 8 milyar insan var. 1.4 milyara yakın araç var ve 5 kişiye, 1 araç düşüyor. Bir aracı günde ortalama bir buçuk ile iki saat kullanıyoruz. Yüzde 5 ile 10 verimlilikle kullanılan bir şey. Dolayısıyla bu kadar kaynağın harcandığı bir konuda bu sistem sınırlı kaynakların kullanılmasında çok değerli. Bizim paylaşım sistemimizde bir araç gün boyu birçok kişi tarafından kullanılıyor. Paylaşımdaki her araç, yılda 4 tonun üzerinde karbondioksit salınımını engelliyor. Bunu bilmek bizi motive ediyor.” şeklinde ifade etti.

GetirAraç, 2024’te yüzde 15 büyüme hedefliyor

2024 yılına dair hedeflerini Ayyıldız “GetirAraç olarak esnek mobilite çözümü sunduğumuz İstanbul ve İzmir’de 4 bine yakın aracımız var. Büyüme, araç sayısını artırarak ve mevcuttaki araçların teknolojik çözümlerle kullanımını artırarak sağlayabiliyoruz. 2023’te bin adet yeni otomobille filomuzu gençleştirdik ve yılı 5 milyon kez kiralama ile kapatacağız. Verimliliğe dair hayata geçirdiğimiz uygulamalarla işletme sürdürülebilirliğimizi geliştirdik. Önümüzdeki yıl kullanım verileri temelinde geliştirdiğimiz çözümlerle büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz. Getir Araç olarak gelecek yıl, uygulamamıza yapay zeka başta olmak üzere yeni teknolojileri, daha çok adapte ederek, araç başı kullanımda yüzde 15 büyüme bekliyoruz.” şeklinde özetledi.

“Güvenlik teknolojileri ile kaza oranını yüzde 28 azalttık”

Güvenlik teknolojileri ile kullanıcılarının kaza oranını 5 ayda yüzde 28 azalttıklarını söyleyen GetirAraç CEO’suYapay zeka işimizin odağında çünkü bütün süreç uygulama üzerinden yürüyor. İstanbul ve İzmir’de bir araç hangi sokakta, kaç saat yaklaşık kiralanıldığının verisi bizde var. Kullanıcılar trafikte hız sınırını aştığı noktada hemen uyarı gönderiyoruz. Müşterilerimizi kullanım performansına göre sınıflandırıyor ve iyi kullanıcıları ödüllendiriyoruz. 35 yaşa kadar gençler ağırlıklı bizim kullanıcılarımız. Kötü kullanıcıları uyarıyoruz, uymazlarsa pasife alıyoruz. Teknoloji sayesinde uzaktan ölçüm yaparak, sürücünün ani hızlanmasından fren yapma tarzına, gereksiz el freni kullanımından trafik kurallarına ne ölçüde uyduğuna kadar çok kapsamlı bir güvenlik sistemi kullanıyoruz. Güvenlik teknolojileri ile 5 ay içerisinde trafikte kullanıcılarımızın kaza oranlarını yüzde 28 düşüş gözlemledik. Kadınlar yüzde 12 civarında erkeklere göre daha az kaza yapıyor” dedi.

GetirAraç CEO’su Emre Ayyıldız 2024 genelinde sektör olarak global çapta şirketler arasında konsolidasyon beklentilerini de dile getirdi.