Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in araştırmasına göre Avrupa'nın borç krizinin daha da kötüleşmesi ile ilgili endişelerin artması ve ABD'nin n merkez bankası FED'in faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutmasının kıymetli metallere olan talebi artırması ile altın daha da yükselebilir.

Bloomberg'in "Haftalık Altın Araştırması"na katılan 16 trader, yatırımcı ve analistin 12'si ya da yüzde 75'i altının önümüzdeki hafta daha da değer kazanacağını söylediler. 2 kişi daha düşük fiyatlanma beklerken 2 kişi ise önümüzdeki hafta altının fiyatının sabit kalacağı yönünde görüş bildirdi. New York Comex'te işlem gören ağustos teslimli altının onsu bu hafta yüzde 1.3 gerileyerek 1,519.70 dolara düştü. Altın, 2 mayıs tarihinde tüm zamanların rekoru olan 1,577.40 doları görmüştü.

Borç krizinin bankaları da tehdit ettiğini belirterek uyarıda bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bu durumun Euro Bölgesi'nde finansal istikrar için de bir "kırmızı alarm" olduğunu belirtti. Avrupa Sistematik Risk Kurulu'nun toplantısının ardından konuşan Trichet, "bence bu kırmızı alarm" diyerek kurulun çalışmalarının, "borç krizi ve bankalar arasındaki ilişkinin, Avrupa Birliği'nin önündeki en büyük ve en önemli  risk olduğuna" işaret ettiğini söyledi.

Fed yetkilileri ise 60 milyar dolarlık tahvil alım programı tamamalandıktan sonra üçüncü bir teşvik programına gitmeyeceklerini belirterek borçlanma maliyetini uzun bir süre düşük bırakacaklarını açıkladılar. 

"Altın, devam etmekte olan ülke borç krizleri ve para birimleri riskinden beslenmeyi sürdürüyor." diyen GoldCore Ltd'nin direktörü Mark O'Byrne, "Fed'in ultra - düşük para politikası ve yüzde 0 faiz oranı öngörülebilir gelecekte de devam edecek." yorumunda bulundu.


Bloomberg'in yıllar önce başlayan "Haftalık Altın Araştırması" 368 haftanın 212'sinde ya da yüzde 58'inde başarıya ulaştı.

Bu haftanın araştırma sonuçları: Yüksek: 12 Düşük: 2 Sabit: 2