Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Emtia fiyatlarında kritik seviye

Emtia fiyatlarında kritik seviye

Teknik olarak önemli bir desteğe çekilen emtia endeksinde, kısa vadeli görüntü kritik seviyelere işaret ediyor

Giriş: 24 Haziran 2011, Cuma 11:54
Güncelleme: 24 Haziran 2011, Cuma 15:51

EMTİA FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ ?

Global krizin ardından gelen çöküş 2009 yılıyla beraber geri alınmaya başlandı. Özellikle takvimler 2010 yılına döndüğünde global toparlamanın etkisi ve özellikle de FED’in uyguladığı bol para politikası ile fiyatlar yükselmeye başladı. Para politkası gevşek ve ekonomik koşullar destekleyici olduğu için nakit parada duran yatırımcılar cezalandırılmış oldu. Bu cezadan payını almak istemeyen ve nakit paranın portföylerini zarara uğrattığını gören piyasa oyuncuları riskli varlıklarda alıma geçtiler. Bunlar hisse senedi, yüksek faiz veren para birimleri gibi birçok varlık olarak sınıflandırılabilir. İşte bu varlık gruplarından bir tanesi de emtia oldu. Her bir alt grubunun farklı nedenlerle yükseldiği emtia endeksleri gözde hale geldi. Bunların içinde en bilinenlerden biri olan SPGSCI Emtia Endeksi. 24 ham maddeden oluşan bu emtia endeksi 2010 yılı Mayıs ayından 2011 Mayıs ayına kadar % 63.8 yükseldi.

EMTİA FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR ?

Global ekonomideki toparlanma umutlarının devam ettiği ancak bu ivmelenmenin hızının törpülendiği bir sürece girilmesi en önemli nedenlerden biri. FED’in büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etmesi, Orta Doğu ve Afrika (MENA) bölgesindeki ayaklanmalar, Japonya felaketi, Avrupa’daki borç sorunu ve Asya’da hızla artan faizler de diğer önemli nedenler. Tüm bunları birleştiren oyuncular emtiaya olan talebin düşeceğini hesap ediyorlar. Öte yandan FED’in gevşek para politikasını bitirmeye yakın olabileceği endişesi de paranın maliyetinin artacağı ve eskisi kadar ucuz olmayacağı endişelerini beraberinde getiriyor. Ucuz para ile kaldıraçlı pozisyon alan piyasa katılımcıları da pozisyonlarını bozmaya başladılar.

TEKNİK RESİM HAYLİ KRİTİK

Tüm bu temel gelişmelerin sonunda oluşan fiyatlarla ortaya çıkan teknik resim de durumu özetliyor. Aşağıdaki grafikte oluşan omuz – baş – omuz formasyonu gerçekleşmeye başlıyor. Bu oluşum iki küçük bir de büyük fiyat zıplamasıyla oluşuyor. Görüldüğü gibi ilk omuzda yükselmeye başlayan fiyatlar geri geliyor ve ardından büyük yükseliş geliyor. Ayıların satışlarıyla karşılaşan fiyatlar geriliyor ve ikinci omuzla beraber boğalar son bir denemeye girişiyorlar. Bunun da başarısız olmasıyla beraber iki omuzun da geçtiği boyun çizgisi kırılıyor. Bundan sonra kitabi bilgiler fiyatların bu örnekte % 15 daha düşebileceğini söylüyor. Son gelinen ve 643’ten geçen 200 günlük ortalama ise diğer önemli bir seviye. Kısa vadede bu noktanın kırılması halinde omuz-baş-omuz formasyonu gerçekleşmiş olacak. Madalyonun tam ters tarafında ise bu noktadan gelen alıcıların başarılı olması ihtimali var. Bu durumda izlenecek direnç 704 seviyesinden geçen 50 günlük ortalama olacak. Yine de bu görüntü göz önünde bulundurulunca resmin kritik olduğu açıkça görülüyor, formasyonun tamamlanması halinde hedef fiyat yaklaşık 568 olarak hesaplanıyor. Teknik analiz ile ilgili bilinmesi gereken en önemli faktör ise fiyatların bir senaryo oluşturması açısından kullanmanın daha mantıklı olduğu. Daha önce birçok kez bu formasyonun ters sinyaller ürettiği pek de bilinmeyen bir bilgi değil.

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü