Bayazıt: Faiz makası açılırsa MB politikayı gözden geçirir
-
Bloomberg HT'ye konuşan Yapı Kredi Bankası YKB Tayfun Bayazıt, faiz makası açılırsa MB'nin politikasını gözden geçireceğini söyledi
Bloomberg HT'den Hande Berktan'ın sorularını yanıtlayan Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan çıkan faiz kararından, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun aldığı önlemlere değin ekonomide sıcak gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.
H.B: Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan politika faizini yüzde 6.25 ile sabit tutulması kararı çıktı.Bu iç piyasaların beklentisini karşıladı ancak yabancı yatırımcıda faizlerde bir artış beklentisi vardı. Bu karar yabancı yatırımcı açısından endişe oluşturur mu? Merkez Bankası'nın politika faizi ile piyasa faizi arasındaki makas açılıyor. Bu önümüzdeki dönem bir sıkıntı yaratır mı?
T.B: Genelde piyasaların beklentisi faizlerin artmayacağı yönündeydi çünkü Merkez Bankası çok tutarlı bir şekilde bunun gerekçelerini paylaşıyor. Bu ekonomide bir miktar soğuma ile finansal istikrarı sağlama konusunda adım atmak amacı ile politika faizlerini düşürmenin ötesinde sabit tutma ama öte yandan parayı sıkılaştırıcı tedbirlerle destekleyeceği konusunda piyasada beklenti yaratmıştı. O yüzden faizlerde bir artışın olmaması bir sürpriz değil. Önümüzdeki dönem içerisinde Merkez Bankası'nın tutumunda bir değişiklik olup olmayacağını göreceğiz. Piyasanın reaksiyonu ilk etapta faiz artışı şeklinde oldu. Gösterge faizlerle piyasa faizi arasında makas açıldığı zaman politikaların tekrar gözden geçirilmesi doğrudur, tekrar geriye bakılması gerekir. Ancak henüz üzerinden bir gün geçtikten sonra faizdeki reaksiyon konusunda uzun vadeli trendlerle yorum yapmak sağlıklı olmaz. Bugün ayın yirmidördü ve dönem sonundayız faizlerde bir miktar artış olması bu işin mevsimselliği içerisinde de var.
"CARİ AÇIĞI TÜM BOYUTLARI İLE DEĞERLENDİRMEK LAZIM"
H.B: Merkez Bankası Para Politikası Kurulu raporundan çıkan ikinci önemli başlık cari açıkta bir iyileşmenin gözlemlenmeye başladığı yönünde.Sizce ne kadarlık bir iyileşmeden bahsediliyor? Cari açığın milli gelire oranındaki tehlikeli sınır eşiği atlatıldı mı?
T.B: Merkez Bankası'nın ciddi bir araştırma kapasitesi var. Merkez Bankası cari açıkta iyileşme belirtileri görüyorum diyorsa arkasında bunun desteklendiği, piyasanın görmediği bir neden vardır. Burada cari açığın yüzdesel boyutundan daha çok küresel piyasalardaki gelişim bu cari açığın finansman kalitesini bozuyor mu buna bakmak lazım. Küresel konjonktür ne derece yardımcı oluyor bu çerçevede değerlendirmek lazım. Cari açığın tek boyutu ile tüm politika setlerini oluşturmak mümkün değil. Fiyat istikrarı ile enflasyon Merkez Bankasının kararlarının özünü oluşturan konudur.
"BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN GÜÇLÜ SERMAYE YAPISI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN OLMAZSA OLMAZ ŞARTIDIR"
H.B: Türkiye Bankalar Birliği'nden uyum mesajı çıktı. Ekonomi yönetiminin aldığı yüzde 25 kredi sınırlandırmasına uyulacağı yönünde. Peki sektör önümüzdeki dönem yeni düzenlemeler bekliyor mu?
T.B: Bunu zaten otorite önlemler setinin netice vermemesi halinde bir takım yeni önlemlerle bunu destekleyeceğini söylemiş olduğu için eğer netice vermiyorsa yeni tedbirlerin gelmesi sözkonusu olabilir. Burada ekonominin ne derece ısındığı yönünde tartışma var. Bu ısınmanın soğutulmaya çalışılmasının sürdürülebilir büyüme açısından istihdam açısından etkileri nedir bakmak gerekir. Analizleri daha ciddi ve detaylı yapmak lazım ekonomiyi bir tarafından düzeltirken yan etkilerine bakmak lazım. Önemli ölçüde sektörde kredi hacminde büyüme olduğundan bahsediliyor bu büyümenin önemli bir kısmının geçen sene olduğunu, birinci çeyrekten sonraki verilerin yavaşlamaya işaret ettiği gözüküyor. Önemli olan bu büyüme temposunu ayarlarken bankacılık sektörüne düşen maliyetler açısından sağlıklı, bugüne kadar gurur duyduğumuz ciddi yapılanmasını gerçekleştiren sektörün işlevini sürdürülebilirliği konusunda olumsuz katkı yapmamak lazım. Bankacılık sektörünün bu açıdan hassasiyeti var. Yani alınan bu tedbirlerin bankacılık sektörünün karlılıkları üzerinde ciddi etkileri var. Karlılığın sürdürülebilir olması sermayesinin güçlü olması Türkiye ekonomisi için olmazsa olmaz şart.
"YAPI KREDİ ANİ DUR KALK'LAR YAPMAZ"
H.B:Yeni düzenlemeler gelirse Yapı Kredi olarak yılsonu bütçe hedefinde revizasyona gidilir mi?
T.B: Biz piyasadaki gelişmeleri devamlı takip ederek buna göre önlemlerimizi alıyoruz. Bunların ne kadarını yansıtmamız gerekiyorsa kredi faizlerine fiyatlama politikalarında mevduat faizlerinde bunları yansıtıyoruz. Dolayısı ile hem rekabetin ölçüleri açısından hem genel politikalar çerçevesinde alınan kararlar nedeni ile bir ani dur kalk yapacak hareket yok.
hberktan@bloomberght.com