Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız bankaları ve sigorta şirketlerinin, Yunanistan'ın borç sorununa gönüllü katılıma destek verdiğini bildirdi.

Sarkozy, Avrupa Konseyi'nde düzenlediği basın toplantısında, Fransız bankaları ve sigorta şirketleriyle ağır borç yükü altında bulunan Yunanistan'ın durumunu değerlendirmek üzere çok sayıda toplantı düzenlediklerini belirterek, hiçbir anlaşmazlık ya da endişe bulunmadığını vurguladı.

AB Ekonomi Komiseri Olli Rehn, dün yaptığı açıklamada, üzerinde çalıştıkları Yunanistan'a ikinci kurtarma paketinde, ellerinde Yunan tahvilleri tutan özel bankaların gönüllük esaslı vade uzatmayı kabullenmelerinin önemli bir unsur olduğunu belirtmişti.

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), yüksek düzeyde kamu borcu bulunan Yunanistan'a yaklaşık değeri 120 milyar avroyu bulacak yeni bir yardım paketi üzerinde çalışıyor. Yetkililer, yeni planın Yunanistan'ı 2014 yılının sonuna kadar finanse edeceğini belirtirken, pakette, Avro Bölgesi ülkelerinin katkılarının yanı sıra özel sektörün gönüllü katkısının da yer alması bekleniyor.

Yunanistan'ın borcunu ödeyememesi, Yunan tahvillerini elinde bulunduran Avrupa Merkez Bankası da dahil, Avrupalı bankaların devasa kayıplarına yol açacağı söyleniyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) çeyrek yıl raporuna dayanarak hazırlanan tabloya göre, Yunanistan'a banka, özel sektör kuruluşları ve hükümet olarak en çok borç sağlayan ülke 56,7 milyar dolarla Fransa olurken, Fransa'yı 33,9 milyar dolarla Almanya, 14,6 milyar dolarla İngiltere, 7,3 milyar dolarla ABD, 4 milyar dolarla İtalya takip ediyor.

Yunanistan'ın toplam borcunun 485 milyar dolar, bir başka ifadeyle 340 milyar avro olduğu belirtiliyor.