Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların yükselmesi ve Avrupa Birliği'nin borç krizini sonlandırma konusundaki çabalarıyla altın fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

Krizin çözümü için mücadele eden AB devlet ve hükümet başkanları, 12 milyar euroluk kredi dilimini serbest bırakmak için Yunanistan'dan 50 milyar euroluk özelleştirme programı ve 28 milyar euroluk kemer sıkma önlemlerinin parlamentoda onaylanmasını talep etti. Dolar, bugün euro karşısında yükselerek üçüncü haftalık yükselişne ilerledi. Genelde Amerikan para biriminin aksi yönünde hareket eden altın ise dün petroldeki düşüşün diğer emtiaları da düşürmesiyle yüzde 2.1 oranında değer kaybetti.

Almanya'daki Quantitative Commodity Research'in sahibi olan Peter Fertig, Yükselen dolar genelde altın için negatif. AB liderlerinin Yunanistan'ı kurtarmak için verdiği mücadele yatırımcıların güvenli liman yönelimini engelleyebilir" diye konuştu.

Ağustos vadeli altın, New York Comex'te 60 sent düşerek 1,519.90 dolar oldu. Metal, bu hafta yüzde 1.2 oranında değer kaybetti. Spot altın Londra'da 1,519.05 dolardan işlem gördü.