Yeni kabine için görüşmeler başladı
Mecliste yemin krizi devam ederken, Başbakan Erdoğan 61. hükümeti kurmak üzere, Abdullah Gül'den görevini aldı
Yemin krizi ve milletvekili seçilen tutuklu sanıklara ilişkin tahliye tartışmaları ortasında siyasi süreç de bir yandan işliyor.
Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek, meclis başkanlığı konusunda muhalefet ile uzlaşma turundayken, seçimlerin galibi Başbakan Erdoğan da Çankaya köşküne çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 61. hükümeti kurma görevini başbakan Erdoğan'a verdi.
Görevi alan Erdoğan, yeni kabineyi belirlemek için kolları sıvadı. Başbakan Erdoğan akşam saatlerinde kurmayları bir araya geldi.
Ak Parti genel merkezinde partinin önde gelen isimleri toplanan Erdoğan, yeni hükümet programını ele aldı ve kabinedeki muhtemel isimleri değerlendirdi.
Toplantıya başbakan yardımcısı Cemil Çiçek ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek de katıldı. İki isim, muhalefetle yaptıkları görüşmeye ilişkin Başbakan Erdoğan'ı bilgilendirdi.
Yeni kabineye hangi isimler girecek?
Kabinede “toto” olarak da nitelendirilen bu sorunun yanıtı, başkent kulislerinde en çok tartışılan gündem maddelerinden biri olurken, yeni bakanlar kurulu başbakanla birlikte 25 kişiden oluşacak
Yeni kabinede dört başbakan yardımcısı ve 20 icracı bakanlık bulunacak. Her bakan ile müsteşar arasında bir de bakan yardımcısı yer alacak. Başbakan Erdoğan'ın yeni bakanlar kurulunda kimlere yer verip vermeyeceği eski kabineden hangi isimlere yeniden görev verileceği merak konusu olmaya devam ediyor.
Eski kabineden liste dışı kalabilecek bazı isimlerin ise partide yönetim görevi alabileceği konuşuluyor.
Ekonomi kulisleri ise cari açık ve ekonomideki ısınma belirtileri gibi başlıklara çözümler sunacak bakanların kim olacağı üzerinde yoğunlaşıyor.
Erdoğan yeni kabineyi netleştirmesinin ardından listeyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunacak.
Gül'ün yeni kabineyi onaylaması ile 61. hükümet kurulmuş olacak.