Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar ipucu arıyor; emtia düşüyor

Piyasalar ipucu arıyor; emtia düşüyor

  • Yunanistan haberleri hazmedildikten sonra piyasalar ekonomiye odaklandı; emtiada satışlar öne çıkıyor

Giriş: 01 Temmuz 2011, Cuma 08:22
Güncelleme: 01 Temmuz 2011, Cuma 17:33

ABD YEŞİLLER İÇİNDE, ASYA TAKİPTE

Dün açıklanan ve ekonomiye dair ipuçları aranan irili ufaklı veriler ABD'de ekonomisine ilişkin iyi işaretler verdi. Uzun süre sonra ekonomik verilerin toparlanmaya destek verir nitelikte olması Yunanistan iyimserliğiyle birleşince hisseler dünya genelinde yükseldi, yüksek faiz veren para birimleri alındı, Gelişen Ülke bonoları alındı, emtia fiyatları yükseldi.

ABD'de S&P 500 Endeksi % 1.01 yükselerek 1.320 direncine ulaşmış oldu, Dow Jones Endeksi 12.414 puandan günü tamamladı. Altyapı ve metal endeksleri yükselirken banka hisseleri geriden geldiler. S&P 500 Endeksi'nin vadeli işlemlerde % 0.08 düşüş kaydettiği görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise sabah saatlerinde % 3.15 bilşikten işlem görüyor.

Asya güne veri bombardımanı ile başladı. Japonya'da her çeyrek açıklanan ve ekonominin bir fotoğrafını çeken Tankan Endeksi ekonomik aktivitenin hayli yavaşladığına işaret etti, deprem sonrasının etkileri açıkça görüldü. Ekonomik beklentilerin ise özellikle yılın ikinci yarısı için canlanmaya işaret etmesi yatırımcıları alıma yöneltti, Yen zayıfladı. Dolar / Yen 80.75'e yükselirken Nikkei 225 Endeksi % 0.61 primli ve 9.876 puanda. Günün piyasa hareketini değiştirebilecek verileri ise Çin'den geldi. Büyüme için bir öncü olarak kabul edilen PMI (Satın Alma Yöneticileri) Endeksi 50'nin hemen üstünde gelirken 50 seviyesi bilindiği gibi kritik bir seviye. Bu seviyenin üstünde ekonomik aktivitenin hızlanacağı beklenirken, altında ise daralma işaretleri alınıyor. PMI rakamlarının gelmesinin ardından Çin Merkez Bankası'nın enflasyona ve aşırı ısınmaya verdiği savaşta hayli mesafe katettiği ve faiz artışlarında bundan sonra daha isteksiz olacağı speküle edildi. Çin'de hisse senetleri % 0.38 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi % 0.4 primli ve Dolar'a karşı 10 Asya para birimiyle oluşturulan ADXY Endeksi % 0.07 yukarıda. Bugün Tayland ve Hong Kong piyasaları tatil.

EMTİADA SATIŞLAR GELİYOR

Çin ekonomisi için iyi olan soğuma işaretleri emtia için olumlu sayılmıyor.

24 maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksi % 0.8 değer kaybederken soğuyan Çin ekonomisinin birçok emtiada baş aktör olduğunu bilen piyasa oyuncuları emtiada satışa yöneldiler. ABD tipi ham petrol % 0.75 düşüşle 94.68 Dolar / Varil değerini alırken Brent petrol 112 Dolar'I kırmış durumda. Spot altında

1.500 Dolar / Ons seviyesi korunurken gümüş ve diğer değerli metallerde

sınırlı satışlar görülüyor. ABD'de açıklanan stok datası ve ekim alanlarındaki artışın etkisiyle tarım emtiasında sert satışlar görülüyor.

Dünkü % 5'i aşan düşüşlerin ardından mısır, buğday gibi maddelerde sert

satışlar gelmeye devam ediyor. Ekim alanlarının beklenenden çok çıkması,

arzın da beklenenden fazla çıkacağı spekülasyonunu doğurdu ve ABD Tarım

Bakanlığı tarafından açıklanan stokların beklenenden yüksek çıkması da tüketimin düşük kaldığına işaret etti. Çin yavaşlaması ile beraber baz

metallerde de satışlar görülüyor.

İÇ PİYASA SAKİN, VERİLER HAZMEDİLİYOR

Çift haneli büyüyerek aşırı ısınma endişelerinin tekrar gündeme gelmesini sağlayan ekonomi dünün konusuydu. Dış ticaret verilerinin de cari açığın devam edeceğine işaret etmesi fiyatlamaları karıştırdı. Dolar / TL sakin bir güne geçirdikten sonra Asya seansında 1.62'nin üstünde. Euro / TL 2.3551'de

ve Sepet Ku rise 1.99'un hemen altında. İMKB'de kapanış 63.269 seviyesinden yapılmıştı. Direnç olarak 63.500 ve ardından 64 bin takip edilirken aşağıda 62.500 önemli bir destek haline gelmiş durumda.

Bugün takip edilecek veriler şöyle :

12.00 İTO İstanbul'da Haziran ayında gerçekleşen enflasyon verilerini

17.00 ABD'de Haziran ayı ISM imalat endeksi açıklanacak

17.00 ABD'de Haziran ayı Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak

17.00 ABD'de Mayıs ayı inşaat harcamaları açıklanacak

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü