Çin komünizmi 90 yaşında
-
İktidardaki Çin Komünist Partisi 90 yaşına bastı, partinin genel sekreteri yolsuzlukla mücadele sözü verdi
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de iktidarda bulunan ve dünyanın en çok üyeye sahip partisi olan Çin Komünist Partisi (ÇKP), kuruluşunun 90. yıldönümünü kutladı.
Yıldönümü dolayısıyla Pekin'deki Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda düzenlenen toplantıya 6 bin kişi katıldı.
Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Hu Cintao, burada yaptığı konuşmada, partinin 90 yılda ettiği başarıları üç maddede özetledi. Hu Cintao, ilk olarak halka güvenen ÇKP'nin yeni demokratik devrimi tamamladığını, ulusal bağımsızlığı kazandığını ve halkı kurtuluşa kavuşturduğunu söyledi. Hu ÇKP'nin, ikinci olarak ÇKP'nin Sosyalist devrimi tamamladığını ve Sosyalizmin ilk aşamasını kurduğunu ve üçüncü olarak da reform ve dışa açılmadan oluşan büyük devrimi gerçekleştirerek Çin'e özgü sosyalizmi kurduğunu ve geliştirdiğini belirtti.
Bunların Çin halkının geleceğini ve kaderini belirlediğini kaydeden Hu, Çin'e özgü Sosyalizmi geliştirmek zorunda olduklarını, çünkü bunun Çin için Sosyalist modernizasyonu gerçekleştirmek ve halka refah sağmak için tek yol olduğunu ileri sürdü.
Hu, Marksizm'i, Çin'in ve çağın koşullarına uyarlamaları gerektiğini ifade etti.
-"HALKA YABANCILAŞMAK EN BÜYÜK RİSK"-
Çin lideri konuşmasında, ÇKP için en büyük riskin siyasi iktidarı ele geçirdikten sonra halka yabancılaşmak olduğu görüşünü dile getirdi. "Halkın çıkarlarını her şeyin önüne koymalıyız" diyen Hu, bütün parti üyelerinin halkın ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal haklarını kanunlara göre koruması gerektiğini dile getirdi. Hu, bütün kadroların sürekli halkın içinde olmalarını ve sorunlarına eğilmelerini istedi.
Yolsuzlukla mücadeleyi yoğunlaştıracaklarını yineleyen Hu, bunun halkın desteğini kazanmak için hayati önem taşıdığını kaydetti. Hu, bütün kadrolara herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu unutmamaları uyarısında bulundu.
Parti inşasını yeni tarihi koşullarda daha bilimsel hale getireceklerini söyleyen Hu, demokratik merkeziyetçiliği geliştireceklerini, örgütlenmede kurumsallaşmayı ve standartlaşmayı sağlayacaklarını anlattı.
Çin'in son 30 yılda reform ve dışa açılma politikaları sayesinde hızla geliştiğini hatırlatan Hu, bu politikaları sürdüreceklerini vurguladı. Çin'in gelişmesinde denge, koordinasyon ve sürdürülebilirlik konularında ciddi sorunlar yaşandığına ve bilimsel gelişmenin önünde kurumsal engeller bulunduğuna işaret eden Hu, bu sorunların reformlar derinleştirilerek çözüleceğini belirtti.
Çin'in uluslararası arenadaki en büyük gelişmekte olan ülke şeklindeki statüsünün değişmediğine ve kalkınmanın halen ülkedeki sorunların çözümünün anahtarı olduğuna dikkati çeken Hu, halen Sosyalizmin ilk aşamasında olduklarını ve durumun uzun bir süre daha devam edeceğini söyledi.
Hu, "istikrar olmadan herhangi bir başarı elde edilemez, hatta elde edilen sonuçlar bile kaybedilebilir" diye konuştu.
-ÇKP'NİN TEMELİ KAYIKTA ATILDI-
Temmuz 1921'de kurulduğunda 50 kadar üyesi olan ÇKP'nin üye sayısı, geçen yılın onunda 80 milyon 269 bini buldu.
ÇKP'nin ilk kongresinin yapıldığı Şanghay'daki Şin Tien Di (Yeni Cennet, Yeni Dünya) adlı caddede bulunan ve müze haline getirilen bina son günlerde ziyaretçi akınına uğradı.
Partinin ilk manifestosunun da belirlendiği kongreye, Çin'deki diğer bölgeleri temsilen birçok delege katılmıştı. Bugün de eski Fransız bölgesi olarak anılan "Yeni Cennet Yeni Dünya" daki o yıllarda Fransız polisinin baskısıyla bölgeden ayrılan delegeler, kongre toplantısına başka bir şehre giderken kayıkta devam ettiler. Böylelikle Çin Halk Cumhuriyeti'nin temelleri, eski Fransız bölgesindeki bir evde ve bir kayıkta atıldı.
Yıllarca Fransızların kontrolünde olan bölge, 1949′daki devrimin ardından Şanghay'daki yabancıların diğer imtiyazlı bölgeleri gibi Çinlilere devredildi.
-ÇİN'DEKİ DİĞER PARTİLER-
Çin'deki yönetim şekli "ÇKP önderliğinde çok partili danışma sistemi" olarak niteleniyor. ÇKP'nin yanı sıra demokratik partiler olarak adlandırılan sekiz siyasi parti daha var. Bu partiler, Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi, Çin Demokrasi Birliği, Çin Demokratik Yapılanma Birliği, Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği, Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi, Çin Zhigongdang Partisi, Üç Eylül Cemiyeti, Tayvan Demokratik Özerklik Birliği.
Çoğu Japonya'ya Karşı Direniş Savaşı ve Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında kurulan bu demokratik partiler, siyasette ÇKP'nin liderliğini destekliyorlar. Söz konusu sekiz partinin toplam üye sayısı 840 bin civarında.
Bu partiler, muhalefet partileri olarak değil, "devlet işlerine katılan partiler" olarak niteleniyor. Bu partilerin başkanları, Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesinde başkan yardımcılığı görevlerini üstleniyorlar.