Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin’de yükselen emtia talebi, madencilikte kullanılan kamyon lastiklerinin fiyatını 3 kat artırdı. Çin’deki kamyon lastikleri, Porsche 911 Carrera’dan daha yüksek ücretle fiyatlanıyor.

BHP Billiton ve Anglo American şirketlerinin tedariğini yapan Leighton Holdings şirketinin verdiği bilgiye göre, demir, kömür gibi emtia ürünlerini taşıyan Caterpillar kamyonlarında kullanılan 3.5 metre büyüklüğündeki tekerliklerin fiyatı spot piyasada 100 bin dolara ulaştı.

İş makinelerinde kullanılan lastik fiyatları en son 2008 global finans krizi öncesinde yaşanan emtia patlaması döneminde hızlı bir artış göstermişti.

Lastik fiyatlarındaki artışı değerlendiren sektör uzmanları, piyasada 2007 yılındaki benzeri bir sıkışıklığın yaşanabileceğini söylüyor.

Tyre Innovators'dan Paul Roesler, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, iş makinaları lastikleri piyasasında en büyük tedarikçilerin Michelin ve Bridgestone olduğunu belirtterek, lastik arzında yaşanan sıkışıklığın fiyatları artırdığını söyledi.

Roesler, yüksek lastik fiyatlarının madencilik şirketleri için ciddi bir problem haline gelmeye başladığını ifade etti.

Sektörün önemli şirketlerinden Titan International da, madencilikte kullanılan lastiklere talepte patlama yaşandığı bilgisini verirken, müşterilerin arz sıkıntısına karşı alarma geçtiğini aktardı.

Aynı şekilde Royal Bank of Scotland Analisti Lyndon Fagan, pazarda sıkışıklık baş gösterdiğini ve bazı şirketlerin lastik satın alabilmek için beklemek zorunda kalacağını söyledi.