Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Akıllı Para" programında, Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in sorularını yanıtladı.

"Temettü endeksinin hesaplanmasına başlandı"

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, endekslerin çok ciddi bir konu olduğunu ve buna ciddi baktıklarını söyleyerek, yarattıkları endekslere ciddi biçimde sahip çıktıklarını söyledi. Erkan, "Endekslerimize neden sahip çıkıyoruz? Birincisi, endeksler üzerinde yatırım enstrumanları oluşturulabilir. İkincisi endeksler bir benchmark'tır ve performans ölçer" dedi ve bugünden itibaren temettü endeksinin hesaplanmaya başlandığını kaydederek, endekse 3 yıl boyunca temettü ödeyen şirketlerin yer aldığını belirtti. Erkan, temettü endeksinin, istikrarlı temetttü ödeyen şirketlerin, diğer şirketlere göre performansını göstereceğini ve yatırımcıya yardımcı olsun diye oluşturulduğunu da kaydetti.

Erkan, halka açıklık konusunda şirketlerde bir kültür olması gerektiğini, halka açıklık oranının artırılmasının zorlanmasının şirketleri piyasadan kaçırabileceğini söyledi ve halka açıklık oranlarının ise yüzde 24'ten yüzde 35'e yükseldiğini, bu konuda bir zorlama olmadığını belirtti. Erkan, "Halka açıklık oranında zorunluluk yok. Şirketler bu konuda şirket kültürü oluşturmalı" dedi. Temmuz ayından itibaren şirketlerin kendi hisselerinde piyasa yapıcı gibi davranabileceğini kaydeden Erkan, "Şirketler, 2012 Temmuz'undan itibaren kendi şirketlerine yatırım yapabilecekler" dedi.

"Küçük yatırımcılar kısa vadede hareketli kağıtlardan uzak durmalı"

Küçük yatırımcıların bilgilendirilmesine ilişkin de konuşan Erkan, "SPK ile birlikte üniversitelerde bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. 30'a yakın üniversiteye gittik. Tanıtım ve bilgilendirme yapıyoruz. Ciddi çalışma içindeyiz. Havaalanları ve uçaklarda, dijital ekranlarda bilgilendirme amaçlı mesajlar vereceğiz. Bu, bilinci artıracak" dedi.

Küçük yatırımcılara önerilerde de bulunan Erkan, "Profesyonellerle konuşun. Kısa vadede hareketli kağıtlardan kaçının. Özellikle uzun vadeli düşünün. Eğer profesyonelseniz, bunun eğitimini alın. Tek yatırım aracında yerine portföy çeşitlendirmesi yapın" dedi.

"İhtisas mahkemesi lazım"

Piyasa dolandırıcılığı konusunda sorulan soruya yanıt veren İMKB Başkanı Erkan, "Sermaye piyasası suçları, tespit edilmesi, anlaması ve cezalandırılması zor suçlardan. Olaylar siyah-beyaz gibi ayrılamıyor. Bu yüzden ihtisas mahkemesi lazım. Bilirkişi müessesesi arzu edildiği gibi çalışmıyor. Bu yüzden, zaman zaman problemler ortaya çıkıyor. Bilirkişi müessesesi iyi çalıştırılmalı. Sermaye piyasası suçlarında çok zorluklar yaşıyoruz. Davalardan kesinleşmiş kararlar çok az çıkıyor. İhtisas mahkemesi lazım " dedi.

"Yabancı yatırımcı çıkmıyor"

İMKB Başkanı Erkan, yabancı yatırımcılar konusunda sorulan soruya ise, "İMKB dışarıdan ciddi ilgiyle takip ediliyor. Halka arzlar talep görüyor. Ancak büyük halka arzlara yabancı yatırımcı daha fazla katılmalı. Bizdeki tasarruf büyük halka arzlara yetmeyebilir" dedi.  Erkan, halka arzların dikkat çektiğini, iyi adımlar attıklarını ve iyi sayıda şirketin halka arz edildiğini söyledi. Erkan, "Geçen yıl 2.5 milyar dolar civarında net yabancı yatırım girişi oldu. Bu yıl ise şimdiye dek net çıkış 1.5 milyar dolar civarında. Yabancılar halen elde tutuyorlar. Ayrıca yerli yatırımcıdan da net giriş var" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de yerli kurumsal yatırımcı neredeyse yok gibi"

Kurumsal yatırımcılar konusuna dikkat çeken Erkan, "Türkiye'de yerli kurumsal yatırım neredeyse yok. 1 milyar liranın altında. Bu çok komik bir rakam. Kurumsal yatırımı geliştiremezsek, piyasayı büyütemeyiz. Bunun için teşvik gerekiyorsa, bu düşünülmeli. Kurumsal yatırımın büyümesi mutlaka şert" dedi.

"Türkiye üzerinden çalışacak emir dağılım platformu oluşturacağız"

Yurtdışı Borsalarla hem piyasa hem de endeks bazında işbirliğinin sürdüğünü söyleyen Erkan, "Türkiye üzerinden çalışacak emir dağılım platformu oluşturacağız. Diğer borsaların likiditesine göz koymadık. Ama oradan şirketler kendileri gelirse, kapımız açık. Başkalarının likiditesini almaya çalışmak işbirliği değil" dedi. İMKB Başkanı, Balkanlar ile Orta Asya'da borsa ortaklıkları kuracaklarını kaydederek, Dubai ile ortak endeks üzerinde çalışıldığını belirtti.

Kurumsal yatırımcılara çağrıda bulunan Erkan, "140'tan fazla endeksimiz var. Davet ediyorum. Gelin ve bu endekslerden enstrumanlar üretin" dedi.

Son olarak, İMKB'de fiyat/kazanç oranının yüksek olmadığını belirten Erkan, "Dünyada fiyat/kazanç oranı ortalaması yüzde 13-14. Bizde yüzde 11. Eğer bu rakama yüksek denirse, ben bu işi bırakıyorum" şeklinde görüş bildirdi.