Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Parlamantosu'nun kemer sıkma programları ve 5 yıllık reform paketini onaylamasının ardından, Euro Bölgesi Maliye Bakanları da 12 milyar euro değerindeki 5. dilim ödemesinin yapılması konusunda anlaştı. AB ve IMF liderleri 11 Temmuz'da Atina'da biraraya gelerek, aynı zamanda ülkenin 3 yıllık 2. kurtarma paketini de görüşecek.

Çarşamba ve Perşembe günü Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun tasarruf paketlerini parlamentodan geçirmesiyle ülke, yakın zamanda Yunanistan'ın temerrüde düşme riskini bir miktar bertaraf etmiş oldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, ilk kurtarma paketinin 5. dilim ödemesinin yapılması için şartların yerine getirildiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin Yunanistan'ın kurtarılması için sağladığı kaynakların büyük kısmını karşılayan Almanya ise şimdi yasaların harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "parlamentonun kararı bir adımsa, uygulamaya geçirilmesi de diğer önemli bir adım" diyerek, Yunanistan ve Euro Bölgesi ekonomilerinin güçlenmesi için asıl önemli olanın bu yasaların hayata geçirilmesi olduğunu vurguladı.

Atina Hükümeti, bu zamana kadar birçok kez geçtiğimiz yıl AB ve IMF tarafından verilen ilk kurtarma paketinin şartlarını yerine getirmekte başarısız oldu. Bu da borç krizinin diğer ülkelere yayılması riskini artırıyor.

5. dilim ödemenin yapılmasının ardından ikinci kurtarma paketinin 2011-2014 yılları arasında uygulanması bekleniyor.

Liderler ikinci kurtarma paketinin yaklaşık 80-90 milyar euroluk bir yardımı kapsayabileceğini ifade etti. 30 milyar euroluk diğer bir kaynak ise Yunanistan'ın özelleştirmeleri yerine getirmesiyle sağlanacak.

Ancak AB yetkilileri Yunanistan'ın 28 milyar euroluk tasarruf programını 2015'e kadar uygulayabileceği konusunda da endişeleniyor.

AB dönem başkanlığını yürüten Polonya Maliye Bakanı, Cumartesi gününkü toplantıda Yunanistan'ın tasarruflarına, ülkenin büyümesinden çok daha fazla önem verildiğine dikkat çekti.