Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un, yatırımcıların Yunanistan'da gönüllü yapılandırmaya gitmesinin "seçici temerrüt" olarak değerlendirileceğini açıklamasının ardından, piyasalarda görülen risk rallisi hız kesti.

Ancak S&P'nin açıklaması, henüz fiyatlanmanın tam olarak yapılmamış olması sebebiyle piyasalarda sınırlı bir etki yarattı.

Euro, S&P haberlerinden uzaklaşırken, Avrupa Borsaları da değer kaybetti. Ancak ABD'deki borsaların kapalı olması sebebiyle, henüz tam etki fiyatlamalara yansımadı. S&P 500'de yer alan endeks vadelileri yüzde 0.1 geriledi.

Standard&Poor's'un açıklamaları, yatırımcılara yeniden Yunanistan'ın borç krizine dair henüz kesin bir çözüm bulunmadığını ve temerrüt riskinin bertaraf edilmemiş olduğunu hatırlattı. Yatırımcıların, borç krizinin yayılacağı ve Avrupa'nın finansal sistemine ilişkin endişeleri de geri gelmeye başladı.

Dünya genelinde hisseler geçtiğimiz hafta son 11 ayın en kazançlı döneminden geçiyordu. FTSE Dünya Endeksi, Yunan Parlamentosu'nda kemer sıkma programları ve 5 yıllık ekonomik reformların geçirilmesinin ardından yüzde 5 primlenmişti.

Diğer yandan ABD'den gelen ISM imalat endeksi verileri ve piyasalardaki iyimserliği artırarak, piyasaları desteklemişti.

Euro Bölgesi'ndeki çevre ekonomilerin CDS'leri yükselirken, Alman tahvilleri ve sorunlu ülkelere ait tahviller arasındaki getiri farkı da arttı.

Ancak Avrupa seansında borsalarda ilerleme kaydedildi ve beklenen düşüş henüz görülmedi. FTSE Eurofirst 300 Endeksi yüzde 0.2 Londra Borsası yüzde 0.5 yükseldi.

Euro, Asya seansında yükselerek 1.4577 dolar seviyesine ulaşırken, Avrupa seansı kapanışında yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1.4502 dolara geriledi. Dolar Endeksi ise yüzde 0.1 prim yaptı.

Diğer yandan, S&P haberlerinin üzerine beklenilen "risk iştahının kapanması" durumu yaşanmadı.