Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), Gıda Fiyatları Endeksi haziran ayında aylık bazda yüzde 1 oranında artarak 234 puana yükseldi. Daha önce 232 puan olarak açıklanan mayıs ayı Gıda Fiyatları Endeksi, 231 puan olarak revize edildi.

Tahıl, yağ, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarının aylık değişimlerinin değerlendirildiği endeks, geçen ay 2010 yılı Haziran ayındaki endeksin yüzde 39 üzerinde gerçekleşti. Ancak endeks, haziran ayında 2011 yılı Şubat ayındaki tepe noktasının 4 puan altında kaldı.

FAO'nun verilerine göre, endeksin geçen ay artmasında uluslararası şeker fiyatlarında görülen güçlü artış etkili oldu.

Kuruluşun, buğday, pirinç ve mısır fiyatlarını içeren tahıl fiyatları endeksi, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 1 oranında azalarak 259 puana geriledi ancak 2010 yılı Mart ayına göre hala yüzde 71 daha yüksek seviyede bulunuyor.

Şeker fiyatları endeksi geçen ay aylık bazda yüzde 14 oranında artarak 359 puan oldu. Bununla birlikte endeks tepe noktasına ulaştığı ocak ayına göre hala yüzde 15 daha düşük düzeyde bulunuyor.

FAO'nun mayıs ayında 231 puan olan süt ürünleri fiyat endeksi ise geçen ay 232 puana yükselirken, et fiyatları endeksi geçen ay, tavuk eti fiyatlarında görülen yüzde 3'lük artışın etkisiyle 180 puana yükseldi. Ancak domuz eti fiyatlarında geçen ay gerileme yaşandı. Kuruluşun yağ fiyatları endeksi de haziranda 257 puana indi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), daha fazla ekim ve ürünlerin iyileştirilmesi nedeniyle küresel hububat üretimi tahminini bir önceki tahminine göre 11 milyon ton artırdı. Kuruluş, küresel hububat üretiminin bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artışla 2 milyar 313 milyon tona ulaşmasını öngörüyor.

FAO, küresel hububat kullanımının ise geçen yıla göre yüzde 1,4 artışla 2 milyar 307 milyon ton olacağını tahmin ediyor.

Küresel hububat üretimi geçen yıl yüzde 1 gerilemişti.