Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en zengin adamlarından ve ünlü yatırımcı Warren Buffett, Amerika’daki siyasilerin temerrüt riskini anlaşmaların bir parçası olarak ortaya konduğunu belirterek, siyasileri eleştirdi.

Buffett, Kongre’nin bu tavrını, dünyanın en büyük ekonomisinde bütçe tavanıyla Rus ruleti oynamaya benzetti. Mayıs ayında sınırına ulaşan borç limitine ilişkin hâlâ tartışmalar sürüyor.

Mevcut durumda 14.3 trilyon dolar olan borç limiti tartışmalarında birçok ekonomik ve finansal risk masaya tehdit unsuru olarak koyulmaya devam ediyor.

Ancak hiç kimse borç tavanının yükseltilememesi durumunda ülke ekonomisinde ne olacağını kestiremiyor.

Borçlanma sınırının yükseltilmesinin yeni bir şey olmadığını söyleyen Buffett, Bush döneminde aynı uygulamanın tam 7 kez uygulanmış olduğunu hatırlattı.

“Rus ruleti” benzetmesini konuşmasında sıklıkla kullanan ünlü yatırımcı, “artık bu ülke bu oyunları oynamak için büyümüş olmalı” dedi ve bunun ABD’nin borç konusunda ilk dibe vuruşu da olmadığını anımsattı.

2. Dünya Savaşı’nın ardından da ABD’nin borçlarının, milli hasılaya oranının yüzde 120’ye ulaşmış olduğunu aktaran Buffett, “o zamanlarda kimse ‘eğer borçlanma sorununuzu çözmezseniz, kredilerinizi mahvederiz’ diyerek ortalarda dolanmıyordu” dedi.

Buffett, hükümeti, ateşle oynanmaması gereken noktada ateşle oynamakla suçladı.