Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün ABD'de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerinin 9. kez büyümeye işaret etmesi beklenirken, Almanya'da ihracat büyümesinin de hız kazandığı tahmin ediliyor. Olumlu veri beklentisiyle güvenli varlık talebi düşerken, Japon yeni de önemli paraların çoğu karşısında değer kaybetti.

Japon yeni, ülkenin ekonomik toparlanmasının ABD'nin gerisinde kalacağının düşünülmesi üzerine, dolar karşısında 3. haftayı da kayıpla bitirdi. Hisselerde görülen rallinin getirisi yüksek varlıkların talebini artırmasıyla Avustralya doları, ABD doları karşısında yüzde 0.3 prim yaptı. Avrupa'nın ortak para birimi euro ise bölgedeki diğer ülkelerin de borç krizine sürükleneceğine ilişkin spekülasyon üzerine, bu hafta tüm önemli para birimleri karşısında değer kaybetti.

Bu hafta traderlar tarafından da olumlu karşılanan verilerin olduğunu, bunun da güvenli varlık talebini artırarak, yeni aşağı çektiğini belirten CMC Markets'ın Döviz yatırımcılarından Tim Waterer, "eğer bugün açıklanan tarım dışı istihdam verileri de iyi gelirse, riskli para birimlerinin kazancı artacaktır" dedi.

Dolar karşısında bu haftayı yüzde 0.5 ekside tamamlayan yen, Cuma günü de ufak bir düşüş kaydederek 81.25'ten 81.26'ya geriledi. Japon yeni, euro karşısında ise değer kazanarak 116.70'dan 116.59'a yükseldi. Yen, Yeni Zelanda doları karşısında bu hafta yüzde 1.1 değer kaybederek 67.58'den işlem gördü.

Dolar, euro karşısında 1.4364'ten 1.4347'ye yükseldi. Dolar, dün euro karşısında 1.4221 seviyesini kaydederek, 27 Haziran'dan bu yana en yükseğine çıkmıştı. Dolar, euro karşısında bu hafta yüzde 1.3 değerlendi.