Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdamın Haziran ayından beklenenden daha az artmasının ardından, hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Hazine tahvilleri değer kazandı. petrol fiyatları düştü, euro dolar karşısında değer kaybetti ve İtalyan tahvilleri aşağı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi ve New York saati ile 08:40'ta yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.1 geriledi. Petrol fiyatları yüzde 2 düşerek varil başına 96.68 dolara indi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili 7 baz puan düşerek yüzde 3.07'ye geriledi. İtalya tahvillerinin faizleri ise 13 baz puan yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1.4272 dolara geriledi.

ABD'de tarım dışı istihdam Haziran ayında 18,000 arttı. Bloomberg'in araştırmasına göre, istihdamın 105,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 9.2'ye çıkarak bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trcihet, dün yaptığı açıklamada, hükümetlerin kendi tavsiyelerine uymayıp Yunanistan'ın kısmi de olsa temerrüde düşmesine neden olmaları halinde, finansal istikrarın riske girebileceğini söylemişti.

Philadelphia merkezli Janney Montgomery Scott LLC'den şef yatırım stratejisti Mark Luschini, "İstihdam verisi son derece hayalkırıklığı yarattı" dedi ve "Bu veri, neredeyse herkesin beklentilerinden kötü çıktı ve bu durum, hisse senedi yatırımcılarında hayalkırıklığına neden oldu. Bu veri beklentilerin tutturulamaması değil, resmen ıskalanmasıydı" yorumunda bulundu.