Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), 91 Avrupa bankasına uygulanan stres testi sonuçlarını 15 Temmuz'da açıklayacak.

Öte yandan, Reuters'in Avrupa Birliği'nin taslak raporuna dayandırdığı habere göre, Avrupa ülkeleri, sermayelerini artıramazlarsa, stres testinde başarısız olan bankaları destekleyecek.

AB maliye bakanlarının salı günü onayına sunulmak üzere hazırlanan rapor, G-20'nin, finansal kriz sırasında ''vergi verenler bir daha bankaları kurtarmak zorunda kalmayacak'' sözünü çiğnemesi anlamını taşıyacak. Ancak, EBA'nın bankalara gerekli kriterler için daha fazla süre tanıyacağı ifade ediliyor.

EBA, yaptığı açıklamada, gelecek hafta bankaların sermaye açıklarını 2012 yılının sonuna kadar nasıl kapatabileceklerini ilişkin açıklama yapacağını belirtti. Bu da Otoritenin, bankalara sermaye artırımı konusunda piyasaların tahmin ettiğinden daha fazla süre tanıyacağı yorumlarına neden oldu.

Taslak raporda, testte neredeyse başarısız olan bankaların izlemeye alınacağı, başarısız olanlara ise mali durumlarını düzeltmeleri için bir plan oluşturmaları için eylül ayının sonuna kadar süre tanınacağı ve bunun uygulanması için de 3 ay süre verileceği belirtiliyor.

Avrupa'da daha önce yapılan stres testleri çok gevşek kriterleri nedeniyle eleştiri konusu olmuştu. Tüm İrlanda bankaları, önceki testlerden geçtikten birkaç ay sonra Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından kurtarılmak durumunda kalmıştı.

Son dalga stres testinin öncekilerden daha sıkı koşullar taşıdığı belirtiliyor.