Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanlığı, Bakanlık bünyesinde oluşturulan Vergi Denetim Kurulu'yla vergi denetiminde çok başlılık ve dağınıklığın ortadan kaldırıldığını bildirdi.

Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde kararnameyle (KHK) yürürlüğe giren Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın oluşturulması değerlendirildi.

Açıklamada, Maliye Bakanlığındaki vergi denetim birimlerinin birleştirilmesi ihtiyacı ve talebinin uzun yıllardır siyasetin gündeminde yer aldığı ancak bugüne kadar bu amacın gerçekleştirilemediğine dikkati çekildi. Yapılan düzenlemenin bu açıdan tarihi öneme sahip olduğu ve yapısal reform niteliği taşıdığı belirtilen açıklamada, ''Bugün hayata geçirdiğimiz değişimin arkasında yatan temel unsur kararlı ve güçlü siyasi iradedir'' denildi.

İlk olarak 2010 yılında yaptıkları 6009 sayılı Kanunla, vergi incelemelerinin planlanması, yürütülmesi ve mükellef haklarının güvence altına alınması noktasında yıllarca hiç dokunulmamış yasal düzenlemelerin değiştirilerek vergi denetiminin hukuki çerçevesi, objektifliği ve güvenilirliğinin sağlandığı ve vergi denetiminde çağ atlandığı belirtilen açıklamada, yapılan bu düzenlemelerde tek eksik kalan noktanın vergi denetiminin tek çatı altında toplanması olduğu vurgulandı. Vergi Denetimi Reformu'nun bu şekilde tamamlanmış olacağı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Yapılan düzenleme ile vergi incelemeleri ile görevli birim Bakanlık içinde en üst düzeyde teşkilatlandırılmış güçlü bir örgüt yapısı kurulmuştur. Vergi incelemeleri ile yetkili olanlar tek unvanda (Vergi Müfettişi) birleştirilerek güçlü tek bir kurumsal kimlik oluşturulmuştur. Vergi Denetiminde ilk defa uzmanlaşma ve amaca odaklanmış bir örgüt tasarımı sağlanmıştır. Vergi Denetiminde objektif, risk analizine dayalı ve gelir politikası hedefleriyle uyumlu bir görev anlayışı benimsenmiştir. Vergi Müfettişlerinin işe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yükselmelerinde başarı ve performansı teşvik ve ödüllendiren bir anlayış hayata geçirilmiştir. Netice olarak, yapılan yasal düzenleme ile vergi denetiminde etkinliği, etkililiği, verimliliği ve uzmanlaşmayı esas alan yeni bir Vergi Denetim Kurulu kurulacaktır. Bu sayede, bir yandan kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinlik artırılacaktır diğer yandan vergi denetimlerinin kalitesi ve verimliliği artırılacaktır.''