Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün (Pazartesi) Brüksel’de bir araya gelecek olan Euro Bölgesi Maliye Bakanları, yeni stratejileri kapsamında Yunanistan’ın temerrüde düşmesine izin verebilir. Atina hükümetinin bu şekilde borçlarını daha etkili bir şekilde azaltılabilme ihtimalini de görüşecek.

Değerlendirmeye alınacak yeni stratejiler arasında, Yunanistan’ın borçlarını geri ödeme faizlerinin düşürülmesi ve daha kapsamlı bir tahvil alım programı seçeneklerini de içerebilir. Bu stratejilerin görüşülmesi, bakanların Fransa tarafından ortaya atılan Yunanistan’ın borçlarının gönüllü yapılandırılması fikrinden de vazgeçilebileceğinin sinyalini veriyor.

Avrupalı bir yetkili, temel amacın Yunanistan’ın borç yükünün özel ve kamu sektörü bağlamında azaltılması olduğunu ifade etti.

Yetkililer, yeni stratejilerin henüz tartışma ve değerlendirme aşamasında olduğunu, olası bir kararın ise yazın sonundan önce alınamayacağını belirtiyor. Diğer yandan, yeni stratejilerin hayata geçirilmesi durumunda, bu, 18 aydır devam eden Euro Bölgesi’ni borç krizinden kurtarma mücadelesinde önemli bir karar değişikliğine işaret edecek.

Son zamana kadar Avrupalı liderler, Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin, krizin yayılma ihtimalini artıracağından endişe ediyordu. Borç krizindeki bir ülkenin temerrüde düşmesinin, diğer borç sorunu olan ülkelere yatırırım yapanların da pozisyonlarını geri çekmesine yol açacağı düşünülüyordu.

Ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının gönüllü yapılandırmaya ilişkin açıklamaları ve son not indirimleri, Avrupalı yetkilileri çözüm seçeneklerinin üzerinden yeniden geçmek durumunda bıraktı.

Euro Bölgesi siyasileri, Uluslar arası Finans Enstitüsü’nün Fransa’nın gönüllü yapılandırma planından uzaklaştığını, bankacılık sektörünün daha gerçekçi planlara yönelmek istediğini belirtiyor.