Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF’nin yeni başkanı Christine Lagarde, ABD’nin borç tavanını yükseltememesi ve ülkenin temerrüde düşmesinin, küresel ekonomi üzerinde şok etkisi yaratacağını söyledi.

Pazar günü konuya ilişkin uyarıda bulunan Lagarde, yetkililerin böyle bir duruma izin vereceğini düşünmediğini ifade etti. ABC kanalında görüş bildiren IMF’nin yeni başkanı, ABD’li yasakoyucuları ve Obama yönetimini, 2 Ağustos’a kadar bir uzlaşı sağlamaya davet etti.

“ABD’nin temerrüde düştüğünü bir an için bile gözümün önüne getiremiyorum” diyen Lagarde, ancak karamsar senaryonun gerçekleşmesi hâlinde, bunun yalnızca ABD’yi değil, küresel piyasaları derinden sarsabileceğine dikkat çekti.

Lagarde, ABD’nin temerrüde düşmesinin, küresel istikrara da zarar vereceğini belirterek, uyardı. “Bu konuyu hem ABD hem de dünyanın geri kalanı için en iyi seçenekle sonlandırmaya yetecek mantık ve sağduyunun bulunduğuna inanıyorum” diyen IMF’nin yeni başkanı, piyasalarda kredibilitenin yitirilmesinin, borç maliyetlerini yükselteceğini ifade etti.

IMF Başkanı, kredi derecelendirme kuruluşlarının da not indirimi için harekete geçebileceğini hatırlattı.