Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da finans piyasası regülatörü, bölgedeki borç krizinin son kurbanının İtalya olabikleceği endişelerine bağlı olarak, Borsa gösterge endeksinin son beş ayın en hızlı düşüşünü göstermesi ve tahvillerin hızlı değer kaybetmesi sonucu açığa satışları sınırlamak için harekete geçti.

Finans piyasası düzenleyicisi Consob, dün yaptığı açıklamada, açığa satanların, sattıkları hisselerin şirketin sermayesinin yüzde 0.2'si ya da daha fazlasına ulaşması durumunda ve ardından yapılan ek yüzde 0.1'lik satışlarda pozisyonlarını açıklamak durumunda olduklarını kaydetti. Bu düzenleme bugünden geçerli olacak ve 9 Eylül'e kadar sürecek.

Bu karar, Avrupalı maliye bakanlarının bugün Yunanistan'ın durumunu iyileştirmek ve bölgedeki diğer borç sorunu yaşayan ülkeler için tedbirleri görüşmek üzere Brüksel'de toplanmalarından önce alındı. Roma merkezli Consob, bugün resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, İtalya'daki bu tedbirin benzerlerinin daha önce aralarında Almanya'nın da olduğu bazı ülkelerce de alındığına dikkat çekti.

Consob'un karar alıcıları, İtalya hisse senedi piyasasının gösterge endeksi FTSE MIB Endeksi'nin 8 Temmuz'da, ülkenin borçlanma kağıtlarının önemli bölümünü tutan  UniCredit SpA ve diğer banka hisselerinin öncülüğünde yüzde 3.5 düşmesinin ardından dün olağanüstü toplantıya gitti. 10 yıl vadeli italya tahvilinin faizi yüzde 5.27'ye çıkarak son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bu hareket sonucu, 10 yıl vadeli Alman tahvili tutmak yerine aynı vadede İtalyan tahvili tutmak için yatırımcıların istediği ekstra faiz 244 baz puana çıkarak Euro Bölgesi rekoruna ulaştı.

Ülkenin en büyük bankası UniCredit yüzde 7.9 ve ülkenin en büyük ikinci bankası Banca Intesa SpA yüzde 4.6 değer kaybetti.