Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan'daki borç krizini çözmeye çalıştığı esnada, krizin İtalya'ya da yayılabileceğinie yönelik endişeler, euroya, dolar ve yen karşısında değer kaybettirdi.

Alman Die Welt gazetesinin, Avrupa Merkez Bankası'nın kurtarma fonunun İtalya'yı da kapsayacak şekilde genişletilmesi arayışında olduğu yönündeki haberi üzerine, euro önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında zayıfladı.

Avustralya doları da dahil olmak üzere yüksek getirili para birimleri, Çin'in ekonomideki aşırı ısınmayı önlemek için daha fazla önlem alacağına yönelik spekülasyonla değer kaybetti. Malezya ringgiti ise ülkenin sanayi üretiminin ikinci ayında da düşüşe işaret etmesinin etkisiyle gevşedi.

İtalya'nın çok büyük bir ekonomi olması sebebiyle krizin yayılmasınıın AMB, Avrupa Birliği ve IMF'nin tamamen yeni bir strateji bulmasını gerektireceğini belirten ANZ National Bank Ltd.'ın piyasa ekonomisti ve stratejistlerinden Khoon Goh, borç sorunlarının euroyu baskıladığını söyledi.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, dolar karşısında 1.4265'ten 1.4188'e geriledi. Parite, gün içinde 1.4183 dolar seviyesinden 27 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini test etti.

Euro/Yen paritesi ise yüzde 0.4 düşüşle önce 114.40 seviyesine kadar geriledi, ardından 114.58 yene yükseldi. Dolar, yen karşısında 80.64'ten 80.76'ya çıktı.

ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi 75.179'dan 75.438 puana yükseldi. Endeks gün içinde 75.451 puandan 27 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini test etti.
 
Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ardından, borç krizinin İtalya'ya da sıçrama ihtimalinden endişeleniyor.