Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında, Avrupa'nın borç sorununun İtalya'ya sıçrayabileceği ve ABD ve Çin'de büyümenin yavaşlamakta olduğu endişeleri ile, hisse senetleri bu ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, euro, dolar ve yen karşısısnda iki haftanın en düşük seviyesine indi. Avustralya tahvilleri ise değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 12:52'de yüzde 1 aşağıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 düştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.4195 dolara ve yen karşısında yüzde 0.4 kayıpla 114.64 yen seviyesine geriledi. Kore para birimi won son üç yılın zirvesinden geri çekildi. Markit iTraxx Avustralya Endeksi 6 baz puan yükseldi ve son yedi ayın en büyük çaplı günlük yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Petrol New York'ta yüzde 0.5 düşerken, bakır Londra'da yüzde 0.5 değer kazandı.

Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu yetkilileri bugü Brüksel'de, krizin İtalya'ya da sıçrayabileceği endişeleri ve Yunanistan'a yardımın nasıl yapılandırılacağı konularını görüşmek üzere biraraya gelecek. Çin'de tüketici fiyatları Haziran ayında son üç yılın en hızlı artışını gösterdi ve ihracat Aralık ayından bu yana en yavaş artışını göstererek Çin ekonomisinin geçen çeyrekte yavaşladığına dair işaretlere ek oluşturdu. ABD'de ikinci çeyrek bilanço dönemi, bugün Alcoa Inc.'nin kar açıklaması ile başlayacak. Öte yandan, Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisi beklenenin oldukça altında bir artış gösterdi.

Singapur'da HSBC Private Bank'tan Asya yatırım stratejisi müdürü Arjuna Mahendran, "İtalya'nın borç sorununa ilişkin endişelerin artması ile birlikte, piyasalar riskten kaçınma moduna giriyor" dedi ve "Çok fazla endişe var" yorumunda bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığı üç hisse değer kaybetti ve endeks 27 Haziran'dan bu yana en hızlı düşüşünü göstermeye hazırlanıyor. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 kaybederken, Hong Kong'da Hnag Seng Endeksi yüzde 0.9 geriledi.