Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in enflasyonunun yılın geri kalanında yavaşlayacağı ve ülkedeki ekonomik büyümenin kazançları etkilemeyebileceğine yönelik spekülasyon üzerine Çin Borsası yükseldi.

SAIC Motor Corp., Çin'de araba satışlarının geçen ayki düşüşünün ardından bu ay yeniden sıçrama kaydetmesiyle yüzde 1.3 prim yaptı. Anhui Water Resources Development Co., Xinhua News Agency'nin hükümetin su projeleri yatırımlarını artıracağını yazmasının ardından bu ayın en büyük artışını kaydetti. China Shenhua Energy Co. ise ham madde fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle, kömür üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Xinhua gazetesi, Çin'de tüketici fiyatlarının son 3 yılın en yükseğine çıkmasının sonrasında, domuz eti fiyatlarının Temmuz-Ağustos döneminden itibaren gerilemeye başlayacağını yazdı.

Haziran ayı enflasyon rakamlarının zirveye işaret etmesinin beklenmesi sebebiyle, piyasalarda önceden fiyatlanmış olduğunu hatırlatan Shenyin&Wanguo Securities Co.'nun baş stratejisti Ling Peng, enflasyonun büyük ihtimalle zirveye ulaşmış olabileceğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 kazançla 2,800.18 puana ulaştı ve önceden kaydettiği yüzde 0.6'lık kayıbı da telafi etti. CSI 300 Endeksi de yüzde 0.1 artışla 3,110.71 puana ulaştı.

Şanghay Endeksi bu yıl yüzde 0.3 aşağıda seyrediyor. Endeks bu yıl kaydettiği kayıpların yüzde 6.7'sini, enflasyonun zirveye ulaştığı ve maliye politikaların ekonomiyi destekleyeceğine ilişkin spekülasyonun etkisiyle telafi etmeyi başardı.

Çin'deki hisseler, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun enflasyon önlemlerinin işe yaradığını söylemesi üzerine 3 haftadır artış kaydediyordu. Çin Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 2010'un başından bu yana 5. kez faiz artırdı.