Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki yükselen işsizlik verilerinin dünyanın en büyük ham petrol tüketen ülkesinin benzin talebini etkileyeceği endişesi ile petrol New York'ta üst üste ikinci gününde değer kaybetti.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın geçtiğimiz hafta haziran ayı istihdam verisinin 9 ayın en düşüğünde arttığını ve işsizlik oranının da yüzde 9.2'ye yükseldiğini açıklamasının ardından petrol vadelileri yüzde 0.5 kadar değer kaybetti. Bu hfata açıklanacak olan haziran ayı ABD perakende satış verilerinin ise durağan gelmesi bekleniyor.

"Talep toparlanmasını engelleyecek en önemli etkenlerden biri çok yüksek işsizlik oranıdır." diyen National Australia Bank mineral ve enerji analisti Ben Westmore, "Bu durum yılın ikinci yarısındaki talep görünümünü sönükleştiriyor." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ağustos teslimli ham petrolün varili 47 sent kadar düşüşle 95.73 dolara gerilerken Sidney saati ile 12.51'de ise 95.89 dolardan işlem gördü. Kontrat, geçtiğmiiz cuma ise yüzde 2.5 ya da 2.47 dolar düşüşle 96.20 dolar oldu. Petrol fiyatları bir yılda yüzde 28 yükseliş kaydetti.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki ağustos teslimli brent petrolününü varili 63 sent ya da yüzde 0.5 düşüşle 117.70 dolara geriledi.