Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, bölgedeki borç krizinin İtalya'ya yayılacağı endişeleri ve Çin'de enflasyonun son üç yılın en yüksek seviyesine sıçraması sonrası, ikinci günde de düşüşünü sürdürüyor. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadelileri de aşağı yönde hareket etti.

UniCredit SpA, finans piyasası düzenleyici kuruluşunun açığa satışları kontrol altına alma çalışmalarına karşın, İtalyan bankalarındaki düşüşlere öncülük etti. British Sky Broadcasting Group Plc, İngiltere Kültür Bakanı Jeremy Hunt'ın düzenleyici kurluşlara News Corp.'un satınalma teklifi için ek tavsiyede bulunması çağrısına hazırlandığı haberi üzerine hızlı bir değer kaybı yaşadı. Northumbrian Water Group Plc, 2.4 milyar sterlin (3.8 milyar dolar) tutarında satın alma teklif gelmesi sonrası yüzde 4.4'lük bir sıçrama gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 08:22'de 272.37 puana geriledi. Endeks geçen hafta, bölge borç krizinin yayılacağı endişeleri ve ABD'de Cuma günü açıklanan ve beklenenin çok altında artış gösteren istihdam verisinin ekonominin yavaşlamakta olduğu spekülasyonunu güçlendirmesi sonrası yüzde 0.4 düşüş göstermişti. Endeks son 10 haftanın dokuzunu kayıpla kapadı ve 17 Şubat'taki bu yılın zirvesinden başlayan düşüş yüzde 6'ya genişledi.

London Capital Group'tan trader Jonathan Sudaria, "Çin'de enflasyon son birkaç yılın zirvesine tırmandı ve bu durum, parasal sıkılaştırmanın devam edeceği endişelerini güçlendirdi" dedi ve "Avrupa hisse senetleri de, İtalya ile birlikte diğer bir ülke borç krizi çıkacağı endişeleri ile muhtemelen baskı altında kalacak" yorumunda bulundu.

Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.8 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 geriledi.