ABD'liler sosyal yardımlar bitince ne yapacak?
Amerikan Hükümeti'nin sosyal yardım programlarının sona yaklaşmasıyla, ülke ekonomisine ilişkin endişeler daha da alevlendi
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de vatandaşların gelirlerinin yüzde 20’si Amerikan hükümeti tarafından sağlanıyor. Moody’s Analytics’in analizine göre, işsizlik maaşları, gıda programları, engellilere yardımlar ve sosyal güvenlik gibi kanallar yoluyla, Amerikalılara 37 milyar dolarlık yardım yapılıyor.
Özellikle Arizona, Florida, Michigan ve Ohio’da daha da fazla olan bu yardımların geri çekilmesinin Amerikan ekonomisine nasıl yansıyacağı ise merak konusu olmaya başladı.
Ek yardımlarda sona gelinmesiyle, hanehalkı gelirlerinin de önemli kısmı kesilecek. İş gücü piyasası ve tüketici harcamalarındaki zayıflık göz önünde bulundurulduğunda ise bu yardımlar çok daha büyük önem taşıyor.
Ekonomistler, istihdam piyasası ve tüketici harcamalarında iyileşme olmadığı takdirde, yardımların sonlandırılmasının tüm Amerikan ekonomisini zor durumda bırakacağını düşünüyor.
Moody’s Analytics’in başekonomisti Mark Zandi, “eğer istihdamda büyüme sağlanmazsa, tüketicilerin harcamaları daha da azalacak ve ekonomi zayıflayacak” dedi.
Uzmanlar, hükümetin gelirleri destekleyemeyecek duruma gelmesinin, sorunları en baştakinden daha vahim bir hâle getirebileceğini belirtiyor.
Hükümetin yardımlarının kişiler tarafından acil gıda ihtiyaçları için kullanılması sebebiyle, yardımların kesilmesinin de ekonomiye çok hızlı bir şekilde yansıyacağı tahmin ediliyor.
Goldman Sachs ekonomistlerinden Andrew Tilton, ekonomik büyüme ilişkin olumlu gelişmelere ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, baskının hızla arttığını ifade etti.