KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD kanun koyucuların açık kısıntıları konusunda anlaşmaya varamamaları ve Yunanistan'ın borç krizinin daha büyük Avrupa ülkelerine yayılabileceği ve bunun da finans şirketlerinin karlarını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile değer kaybetti. Gösterge endeks, 15 Mart'tan bu yana en büyük çaplı iki günlük kaybını gerçekleştirdi.

PlayStation oyun konsolları ve diğer ürünlerinin yüzde 21'ini Avrupa'da satan Sony Corp., Tokyo piyasasında % 2.9 değer kaybetti. Japonya'nın hisseleri Borsada işlem gören en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 2.4 düştü. Piyasa değeri bakımından Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc, Hong Kong işlemlerinde yüzde 1.92luk bir kayıp gösterdi. Dünyanın en büyük madencilik ve petrol üretim şirketi BHP Billiton Ltd., ham petrol ve metal fiyatlarının düşmesinin etkisi ile yüzde 1.7 değer kaybetti.

Daiwa Securities Capital Markets Co.'dan hisse senedi piyasası analisti Yumi Nishimura, "Avrupa'da borç krizinin Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'den İtalya ve İspanya gibi daha büyük ülkelere yayılacağı beklentisinin artması ile birlikte, insanlar bunun finans sistemi üzerindeki olası negatif etkisinden endişe duyuyor" dedi.

MSCI Asy Pasifik Endeksi yüzde 1.8 düşerek Tokyo saati ile 12:54'te 134.40 puana indi ve 16 Haziran'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Endekste, yükselen bir hisse karşılığı 16 hisse değer kaybetti. Endeks geçen hafta, AB liderlerinin Yunanistan'a yardım dilimini onaylamaları, ABD'de perakende satışların Haziran ayında artması ve işsizlik başvurularının düşmesinin ardından yükselişini üçüncü haftaya genişletmişti.

 

Advertisement