KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, bölgede borç krizinin kötüleşmekte olduğu endişeleriyle hızlı düşüşünü sürdürüyor. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, bu hareketlerle birlikte, Mart ayından bu yana en hızlı üç günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadelileri de aşağı yönde hareket etti.

İtalya'nın en büyük bankaları UniCredit SpA ve Intesa Sanpaolo SpA, yüzde 5'in üzerinde değer yitirdi. Avrupa'nın ikinci büyük tur operatörü Thomas Cook Group Plc, üçüncü çeyrek sonuçlarının tahminlerin altında kalacağını açıklamasının ardından yüzde 23'lük bir kayıp yaşadı. BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group, temel kaynak hisselerindeki düşüşlere öncülük etti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1.9 düşerek, Londra saati ile 08:27'de 264.77 puana geriledi. Endeks, Yunanistan2ın borç krizinin İtalya ve İspanya gibi büyük ülkelere sıçrayabileceği endişeleri ile son üç günde yüzde 4 düştü. Endeks, 17 Şubat'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 9.1 düştü.

Euro Stoxx 50 Endeksi'ndeki düşüşlere karşı sigorta maliyetini gösteren VStoxx Endeksi, 17 Mart'tan bu yana yüzde 18 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.8 düşerken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, Alcoa ile birlikte dün bilanço döneminin açılmasının ardından yüzde 0.8 geriledi.

Alcoa Inc., dün New York Borsası'nın kapanışının ardından karını açıklayarak, ABD üçüncü çeyrek bilanço dönemini başlattı. ABD'nin en büyük alüminyum üreticisi Alcoa, alüminyum fiyatlarındaki artışın etkisi ile karını iki katın üzerinde artırdı.

 

Advertisement